Waarom Chinese feministen zich kaal scheren
- Nieuws
- Waarom Chinese feministen zich kaal scheren
Ultiem vrouwelijk. Zo wordt er in China tegen lang haar aangekeken. Maar op sociale media laat een groeiende groep vrouwen juist zien hoe ze hun hoofd laten kaal scheren. "Zij willen niet langer voldoen aan het schoonheidsideaal", vertelt VPRO-collega Ruth van der Kolk in Bureau Buitenland.
Uitgelicht: China
Slanke taille
Hiermee willen ze een feministisch statement maken, vertelt Van der Kolk. "Zij zeggen: ik bepaal zelf wel hoe ik eruitzie als vrouw, in plaats van te streven naar een schoonheidsideaal dat bovendien steeds heftiger lijkt te worden." Kledingmerken lanceren vrouwenkleding in extreem kleine maten. Eerder ging de hashtag #A4-taille viral, waarin benadrukt wordt hoe slank de ideale vrouw zou moeten zijn.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Tegenbeweging
Deze ontwikkelingen hebben geleid tot grote ophef op sociale media, en nu is er een tegenbeweging ontstaan. "Het klinkt als iets kleins, je kapsel veranderen. Maar het staat symbool voor iets groters, namelijk: je niet langer aanpassen aan de maatschappelijke norm."
Toch wordt er niet altijd positief gereageerd op vrouwen die hun haar verwijderen. "Op sociale media schrijft iemand dat het haar baan heeft gekost. Een ander vertelt dat haar familie om die reden het contact heeft verbroken. Dat laat wel zien hoe ver zo’n schoonheidsideaal kan gaan."
Intimidatie
Dat vrouwen toch doorzetten heeft onder andere te maken met een affaire in 2017. Toen kwam een zaak aan het licht waarbij een student door middel van opnames kon bewijzen dat ze werd geïntimideerd door een universitaire docent. Nadat ze de opnames online zette, werden die miljoenen keren bekeken. De docent werd ontslagen. Het betekende een doorbraak voor de feministische beweging in het land. "Sindsdien durven meer vrouwen zich uit te spreken. Ook over huiselijk geweld, genderdiscriminatie op de arbeidsmarkt en nu dus ook het schoonheidsideaal."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.