Historisch besluit voor sporters op Amerikaanse universiteiten
- Nieuws
- Historisch besluit voor sporters op Amerikaanse universiteiten
Na jaren van eindeloos wachten is er een historisch besluit genomen voor sporters op Amerikaanse universiteiten. Die zijn daar erg blij mee, maar blijven ook achter met veel vragen, vertelt correspondent Mari Meyer in Bureau Buitenland.
Buitenland Uitgelicht: Verenigde Staten
Video niet beschikbaar
Studenten die in de Verenigde Staten op topniveau sporten aan een universiteit kunnen vanaf volgend jaar betaald worden voor hun prestaties. Het was een punt van jarenlang discussie, vertelt Meyer. "Er wordt op heel hoog niveau gespeeld en er gaan miljarden om in de universiteitssport. Maar de scholen hebben steeds volgehouden dat het om amateursport gaat, daardoor hoefden ze de atleten nooit te betalen. Een paar studenten waren het zat en spanden een rechtszaak aan tegen de sportkoepel, en daar sloten 14.000 anderen zich bij aan. Nu ligt er een schikkingsvoorstel op tafel ter waarde van wel 2,6 miljard euro."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Amerikaanse universiteiten hebben hun eigen sportteams, van basketbal tot atletiek en roeien. Door de jaren heen zijn die competities steeds professioneler geworden. Zo worden ze tegen betaling uitgezonden op televisie. Veel mensen vinden dat van amateursport allang geen sprake meer is.
Worden de huidige sporters nu automatisch ook een medewerker van de universiteit? Dat is de grote vraag, vertelt Meyer. "Dit is heel lastig voor de universiteiten, want als je iemand betaalt voor werk is die persoon een medewerker. Maar daar zijn weer allerlei wettelijke rechten en plichten aan verbonden, zoals belastingafdracht en pensioenopbouw. Er zal dus wellicht nieuwe wetgeving moeten komen, vanuit het Amerikaanse Congres, om te zorgen dat de sportende studenten wél kunnen worden uitbetaald, maar niet officieel in dienst zijn bij hun universiteit."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.