Buitenland
AVROTROS

Is Trump uniek vergeleken met zijn voorgangers?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Trump uniek vergeleken met zijn voorgangers?

Van de 45 Amerikaanse presidenten stierven er acht terwijl ze nog in functie waren, en van hen werd maar liefst 18 procent vermoord. Het is daarmee, na de paus en monarch, een van de meest dodelijke beroepen die er bestaan, aldus dr. Peter van der Heiden, politicoloog en auteur van Weg uit het Witte Huis: Presidenten met pensioen. Van der Heiden heeft het leven van alle Amerikaanse presidenten onder de loep genomen en schreef eerder een boek over Donald Trump. Hoe uniek is hij ten opzichte van zijn voorgangers?

Weinig politieke vaardigheden

Volgens politicoloog Peter van der Heiden is het opvallend hoe weinig politieke vaardigheden Trump heeft: "Dat hij tijdens zijn eerste campagne zo'n grote aanhang kreeg, is begrijpelijk gezien het anti-establishmentgevoel dat leeft in Amerika. Maar het is wel bijzonder dat hij nu opnieuw zoveel stemmen lijkt te trekken, ondanks het feit dat hij politiek gezien nauwelijks competent is." Van der Heiden vergelijkt Trump met Lyndon Johnson: "Ook Johnson was een narcist, vol van zichzelf. Maar het grote verschil is dat Johnson een briljant politicus was."

Elke dag een andere vrouw

In zijn omgang met vrouwen is Trump niet uniek, stelt van der Heiden, die verwijst naar John F. Kennedy: "Kennedy zei zelfs dat hij hoofdpijn kreeg als er niet elke dag een andere vrouw in zijn bed lag. De geheime dienst zorgde ervoor dat hij altijd gezelschap had." De pers deed destijds niets met die informatie: "Er is een foto van Kennedy, halfnaakt terwijl hij het huis van een andere vrouw verlaat, maar die is nooit gepubliceerd."

Het gevaarlijkste ambt op aarde

De aanslag op Trumps leven in juli benadrukt volgens van der Heiden opnieuw hoe gevaarlijk het presidentiƫle ambt is: "Toch was de reactie op deze aanslag heel anders dan toen Ronald Reagan in 1981 een aanslag overleefde. Reagan zag zijn populariteit meteen met 8 procent stijgen, maar dit effect blijft nu uit. Dat toont hoe extreem verdeeld het land vandaag de dag is."

Ster advertentie
Ster advertentie