Waarom Griekse kinderen niet meer hun best doen op school
- Nieuws
- Waarom Griekse kinderen niet meer hun best doen op school
[KRO-NCRV] Voor het eerst in ruim twintig jaar heeft Griekenland een begrotingsoverschot. Goed nieuws volgens sommigen want het laat zien dat het met Griekenland de goede kant opgaat. Maar het overschot is bereikt met harde bezuinigingsmaatregelen en daardoor is de armoede in het land alleen maar gestegen en hebben Griekse gezinnen het moeilijker dan ooit.
In Thessaloníki is de crisis nog elke dag voelbaar. Steeds meer kroegen en restaurantjes sluiten. Goedlopende zaken moeten de deuren sluiten omdat ze de belastingen - die steeds verder omhoog gaan - niet meer kunnen betalen. Ouderen hebben het zwaar omdat de pensioenen worden gekort en er komen elke dag nieuwe werklozen bij.
SOS Kinderdorpen maakt zich grote zorgen. De hulporganisatie helpt sinds de start van de crisis families met financiële problemen. De problemen van de families worden steeds groter. Nu de armoede langer duurt zien veel ouders het niet meer zitten en komen er ook nog psychische problemen bij. Dit raakt vooral veel kinderen.
Geen hoop voor de toekomst
Dimitris Charalambous, hoogleraar Pedagogie van de Universiteit van Thessaloníki maakt zich ook grote zorgen over de generatie kinderen die nu opgroeit. Volgens hem zijn ze minder gemotiveerd op school, omdat ze toch geen hoop hebben voor de toekomst. Veel kinderen, ook van hoogopgeleide ouders, zien dat hun ouders ondanks alle moeite geen baan vinden. Dat werkt erg demotiverend, zegt de hoogleraar. Volgens Charalambous zijn mensen die nog wel hoop hebben voor de toekomst echte romantici. De hoogleraar ziet niet dat Griekenland snel uit het dal zal klimmen.
SOS Kinderdorpen probeert deze gezinnen te helpen. Psycholoog Johanna geeft toe dat dat eigenlijk een taak van de overheid zou moeten zijn, maar die hebben gewoonweg het geld niet. “De overheid bezuinigt alleen maar om aan de voorwaarden van de EU en het IMF te voldoen. Voor extra hulp voor kinderen is al jaren geen geld meer”.
Lees ook: Waarom geen Griekse student nog in Griekenland wil blijven
Charalambous zou graag een onderzoek doen naar wat het precies betekent voor de kinderen om in deze moeilijke tijden op te groeien. Maar daar is op de universiteit geen geld voor. En dat is in een notendop het probleem. In Griekenland is alleen geld voor bezuinigen.
Kijk en luister hier de reportage van verslaggever Anne van der Veen terug. Zij was voor De Ochtend in Thessaloníki:
Video niet beschikbaar