Buitenland
VPRO

Minister Kaag bezocht van genocide beschuldigde generaal in Myanmar

foto: Senior General Min Aung Hliangfoto: Senior General Min Aung Hliang
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Kaag bezocht van genocide beschuldigde generaal in Myanmar

Tijdens haar reis naar Myanmar van afgelopen week had minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op donderdag een ontmoeting met de hoogste commandant in Myanmar: generaal Min Aung Hlaing. De ontvangst van Kaag door de generaal blijkt uit een foto van het bezoek die prominent te zien is op de officiële website van de generaal zelf, ontdekt journalist en Myanmar-kenner Minka Nijhuis wat ze in Bureau Buitenland vertelt.

Video niet beschikbaar

In een vernietigend rapport van de Verenigde Naties over de Rohingya-crisis wordt generaal Min Aung Hlaing als eerste verantwoordelijk genoemd. De Verenigde Naties dringen aan op onderzoek en vervolging van generaal Min Aung Hlaing wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het optreden van het leger van Myanmar, de zogenaamde Tatmadaw, resulteerde in een enorme vluchtelingencrisis naar buurland Bangladesh waar nog steeds honderdduizenden Rohingya onder erbarmelijke omstandigheden bivakkeren.

Weloverwogen besluit

Minister Kaag bevestigt het bezoek aan de legerleider. "We hebben weloverwogen besloten zowel met Aung San Suu Kyi te praten als met de opperbevelhebber, omdat het leger helaas nog een grote rol speelt in het land." Voorafgaande aan haar reis was niet bekend dat minister Kaag de omstreden generaal zou opzoeken. Wel gaf zij aan met de autoriteiten te willen spreken. Ook tijdens en na afloop van haar reis gaf zij aan dit bezoek geen ruchtbaarheid. Dat deed zij wel over haar ontmoeting met Aung San Suu Kyi.

Het Internationale Strafhof in Den Haag doet momenteel ook onderzoek naar de Rohingya-crisis. Volgens de verklaring op de website van generaal Min Aung Hlaing heeft hij onder andere met minister Kaag gesproken over “deelname en hulp van het leger inzake politieke hervormingen in Myanmar, de stevige positie die het leger voor het land inneemt dat op weg is naar een meer partijen-democratie, de pogingen van de regering en het leger om de binnenlandse vrede te herstellen en de noodzaak van correcte informatie over de kwestie in Rakhine staat (de staat waar de Rohingya’s vandaan zijn verjaagd, red)”. Hij heeft momenteel drie belangrijke ministeries in handen.

Repatriëring van Rohingya

Komende week is er een uiterst gevoelige repatriëring van Rohingya gepland, vanuit Bangladesh terug naar Myanmar. Minister Kaag stelt dat de 'ononderbroken én consequente' toegang van vluchtelingenorganisatie UNHCR een voorwaarde is voordat er enige vorm van terugkeer mogelijk is. "Zowel de civiele regering van Aung San Suu Kyi als de opperbevelhebber geeft niet de indruk dat ze zitten te wachten op de terugkeer van de Rohingya."

Journalist Minka Nijhuis komt al jaren in Myanmar en stelt vraagtekens bij het bezoek van minister Kaag aan de legerleider. "Met zo'n bezoek bestaat er het gevaar dat je zijn positie legitimeert." De verdrijving van de Rohingya noemt Nijhuis gruwelijk en de voorwaarden waaronder ze nu moeten worden teruggebracht zijn in haar ogen absoluut geen garantie dat dat vrijwillig, veilig en met waardigheid zal gebeuren.

Kaag ontmoet hoogste generaal Myanmar

Ster advertentie
Ster advertentie