China’s nieuwe vrouw: laat trouwen, één kind en een carrière
- Nieuws
- China’s nieuwe vrouw: laat trouwen, één kind en een carrière
In China groeit het besef dat vrouwen een belangrijk onderdeel zijn van de economie. Dat is een grote verandering in een land waar familie, huwelijk en kinderen altijd het hoogste doel waren. Hoe gaan Chinese vrouwen hiermee om?
Video niet beschikbaar
"Er zit een enorm verschil tussen wat Beijing vindt dat vrouwen moeten doen en wat zij zelf willen", zegt Chinacorrespondent Eefje Rammeloo in de Bureau Buitenland Zomer Express. Beijing, oftewel de Chinese Communistische Partij, zet volgens haar erg in op familiewaarden, waarin vrouwen actief worden opgeroepen om een tweede kind te krijgen. "Vrouwen zitten niet op een zwangerschap te wachten vanwege hun carrière."
Symbool van emancipatie
Chinakenner Manya Koetse volgt de discussie op Chinese sociale media op de voet. Koetse: "Vrouwen laten hun opleiding en carrière nu vaak vóór het huwelijk gaan." Symbool voor deze emancipatie beweging is actrice Faye Yu. Zij werd op sociale media bekritiseerd omdat ze op 47-jarige leeftijd nog niet getrouwd is. "Toen heeft zij gezegd dat ze haar eigen leven wil en trouwen niet als het hoogste goed ziet", aldus Koetse.
Dat het huwelijk minder belangrijk wordt, beaamt ook Rammeloo. In haar woonplaats Shanghai zijn markten waarin ouders hun kinderen te koop zetten om te trouwen zo goed als verdwenen. "Je hebt nog wel van die trouwmarkten, maar die worden door de kinderen echt niet meer serieus genomen."
Traditioneler
Wel benadrukt Rammeloo dat er een verschil zit tussen het platteland en de stad. "Op het platteland is men traditioneler. Maar ook daar is het echt niet zo dat vrouwen vooral kinderen moeten krijgen."
Volgens Koetse is China een stuk geëmancipeerder dan buurlanden. "Ik heb een Japans vriendinnetje die na haar studie ging trouwen en toen een cursus moest volgen over het huishouden. Daar ben ik echt van geschrokken."