Buitenland
NOS

Weinig extra toeristen voor Parijse horeca en musea tijdens Olympische Spelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weinig extra toeristen voor Parijse horeca en musea tijdens Olympische Spelen

Parijs loopt over van de buitenlandse toeristen vanwege de Olympische Spelen. Maar waar hangen ze uit, behalve in de stadions? Eerder beklaagde de horeca zich al: zij zien juist weinig bezoekers. En nu laten de musea van zich horen: ook daar is het erg rustig.

Video niet beschikbaar

"Het dagblad Le Monde heeft een rondje gemaakt langs de belangrijkste musea in Parijs en die zeggen allemaal hetzelfde: het is heel erg stil", zegt correspondent Frank Renout in Radio Olympia.

Twintig procent

"Musée d'Orsay, wereldberoemd vanwege de impressionisten die er te zien zijn, zegt dat er 29 procent minder bezoekers zijn dan normaal." Het Louvre zegt dat er twintig tot dertig procent minder bezoekers zijn tijdens de Olympische Spelen. "Het Louvre heeft zelfs de reserveringsplicht afgelopen week opgeschort, zo stil was het."

Volgens het toerismebureau van Parijs en de gemeente meldden zij dat er in de eerste week van de Spelen zo'n 19 procent meer toeristen naar de Franse stad waren gekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar uit onderzoek blijkt dat die bezoekers vooral bij de Olympische locaties blijven.

Wel is er een uitzondering: het teamhuis van Frankrijk. "Die fanzone ligt in het noordoosten van Parijs. Normaal gesproken komen daar weinig toeristen, maar nu loopt het daar storm", zegt Renout. "Dat is ook goed voor de plaatselijke horeca."

Na de Spelen

Volgens Renout verwachtten de Parijzenaren niet een stormloop op de horeca en musea met de komst van de Olympische Spelen. Er zou bij de Spelen van Londen afgekeken zijn. "Ook klaagden de musea dat er een enorme afname was in het aantal bezoekers", zegt Renout.

Ook wordt wel verwacht dat de toeristenstroom na de Spelen weer zal aantrekken. "Augustus is nog niet voorbij en dat is altijd een topmaand. Er wordt wel verwacht dat in de loop van augustus nog heel veel toeristen komen, maar waar Parijs op hoopt, is dat op de lange termijn de Olympische Spelen nog steeds effect zullen hebben. Dat ze nu de beelden zien en denken: daar moet ik ook eens naartoe."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie