Waarom Chinezen massaal tafelzout hamsteren
- Nieuws
- Waarom Chinezen massaal tafelzout hamsteren
In China is onrust ontstaan in verschillende supermarkten. Dat heeft alles te maken met een controversiële beslissing van buurland Japan, vertelt China-watcher Manya Koetse in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Anti-Japans sentiment
De Japanse overheid besloot om behandeld radioactief water, dat werd gebruikt om de Fukushima-reactoren te koelen, in zee te lozen. Dat heeft aanzienlijke onrust veroorzaakt onder de Chinese bevolking, vertelt Koetse. "Mensen zijn vorige week massaal begonnen met het inslaan van zout. In sommige dorpen stond men wel een uur in de rij voor een pak zout, en degenen die er vroeg bij waren liepen de winkel uit met volgeladen karren. Men vreest dat de zoutvoorraad binnenkort radioactief zal zijn door het Fukushimawater in de oceaan. En gelooft dat zout (jodium) kan helpen beschermen tegen blootstelling aan radioactiviteit. Daarom slaan ze massaal tafelzout in."
Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. In 2011 kochten Chinezen ook massaal zout.
Maar er zijn meer zorgen over de impact van het geloosde water, legt de China-watcher uit. "Je ziet een domino-effect onder Chinezen: een mix van zorgen over radioactiviteit, maar ook woede en anti-Japans sentiment. Er is bijvoorbeeld een boycot gaande onder Chinese consumenten voor allerlei producten die in Japan gemaakt worden, zoals cosmetica. Sommige in China gevestigde Japanse restaurants nemen drastische maatregelen om hun klanten niet af te schrikken. Ze verwijderden hun Japanse decoratie en adverteren nu opeens met hun 'internationale' in plaats van de Japanese keuken."
De eigenaar van dit Japanse restaurant in China haalde alle Japanse decoratie weg.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Is de paniek terecht? Veel wetenschappers en critici vinden alle paniek ongegrond, vertelt Koetse. "Toch zie je dat er onder Chinezen veel scepsis is: er zijn al diepgewortelde anti-Japanse gevoelens, en men vertrouwt de officiele berichtgeving vaak niet. De Chinese staatsmedia probeert mensen te kalmeren en zegt dat het hamsteren moet stoppen. Gelukkig zien veel mensen ook in dat ze de collectieve angst rondom het radioactieve water toch echt met een korreltje zout moeten nemen."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.