Leren van Duitse corona-aanpak: 'Een strategie is wel prettig'
- Nieuws
- Leren van Duitse corona-aanpak: 'Een strategie is wel prettig'
Nederlandse GGD's kunnen de hoeveelheid bron- en contactonderzoeken niet meer aan, mensen nemen hun telefoon niet op als de GDD belt of blijken zich niet aan de quarantaine te houden. In Duitsland lijkt het een stuk beter te gaan. Wat kunnen we van Duitsland leren?
Video niet beschikbaar
"Personeel en technische infrastructuur zijn in Duitsland grote thema's", zegt Sonia Boender in Nieuws en Co. Zij werkt als veld-epidemioloog bij het Robert Koch Instituut in Duitsland. Ze vertelt dat er in april al vijfhonderd mensen zijn aangenomen om in een soort poule de Duitse GGD's te helpen met bron- en contactonderzoek. "Dat is een groot succes, deze week is aangekondigd dat dit met zes weken wordt verlengd."
Verwarring
Volgens Boender is een belangrijk verschil tussen Nederland en Duitsland dat de strategie in Duitsland vanaf het begin onveranderd is gebleven. "In Nederland denken mensen misschien: wat is nou de strategie? Eerst hoor je over groepsimmuniteit, dan over grootschalig testen, dan over bron- en contactonderzoek. Dat zorgt ervoor dat er verwarring ontstaat. Een strategie is wel prettig, dat er wordt gekozen: hier staan wij als maatschappij achter."
Het verschil in aanpak is volgens Boender ook een verschil in politieke keuzes tussen de landen. "In Duitsland was het eerste coronageval al een maand eerder dus alle radartjes zijn een maand eerder gaan draaien. Er wordt meer uit voorzorg gehandeld. Er is gezegd: we hebben een nieuw virus en we weten niet goed wat de effecten zijn. Maar er is steeds gekozen voor de strategie van indammen en daar is ook aan vastgehouden."
duitsland
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.