Buitenland
VPRO

Alle ogen op debat Harris en Trump: 'Beiden hebben een hele andere opdracht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle ogen op debat Harris en Trump: 'Beiden hebben een hele andere opdracht'

Deze dinsdagnacht zullen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump elkaar voor het eerst treffen in het presidentiële debat van zender ABC. Het vorige presidentiële debat, eind juni, verliep zo desastreus voor Joe Biden dat hij uiteindelijk de handdoek in de ring gooide. In Bureau Buitenland vertelt journalist Laila Frank waarom er ditmaal heel veel op het spel staat.

Video niet beschikbaar

Veel op het spel

"Dit is het jaar dat de televisiedebatten er echt toe doen", zegt Frank over het aanstaande debat tussen Harris en Trump. "Het is de eerste keer voor het Amerikaanse volk om te zien tussen wie ze eigenlijk kunnen kiezen en hoe die twee zich tot elkaar verhouden. Dus er hangt ongelofelijk veel van af." "Bijna alles staat op het spel."

Hoewel de Amerikaanse politiek nog steeds zeer gepolariseerd is, en veel Amerikaanse kiezers daarom hun keuze al hebben gemaakt, zijn volgens Frank de debatten dit jaar toch van groot belang: "Het gaat uiteindelijk over die paar tienduizend kiezers uit de Swing States – de staten die soms de ene kant, soms de andere kant opvallen – die hun stem nog moeten bepalen. Dat zijn er meer dan genoeg."

Quote

Iedere Amerikaan weet wel ongeveer waar Donald Trump voor staat.

Laila Frank

Donald Trump

Volgens Frank hebben beide kandidaten een andere opdracht voor dit debat om die kiezers te overtuigen. In het geval van Trump zal dat gaan over zijn karakter. "Iedere Amerikaan weet wel ongeveer waar Donald Trump voor staat. Hij hoeft weinig moeite te doen om te vertellen dat immigratie belangrijk voor hem is, of hoe hij de economie staande wil houden."

"Maar voor veel kiezers, ook de kiezers die ik spreek, is zijn karakter een groot pijnpunt. Dus zijn opdracht voor dit debat is niet zozeer om te laten zien waar hij voor staat, maar om zijn karakter een beetje in toom te houden."

Kamala Harris

Waar Trump op zijn uitstraling moet letten, is het volgens Frank juist aan Harris om op een heldere manier haar beleidsagenda helder te presenteren. "Zij gaf twee weken geleden haar eerste grote interview sinds haar nominatie en de eerste vraag van de presentator was: 'als u president bent, wat gaat u op dag één doen?' Harris had moeite om dat in korte, puntige bullets neer te zetten." En dat is iets dat een presidentskandidaat wel moet kunnen volgens Frank, zeker wanneer die nog relatief nieuw is in de strijd en nog niet veel tijd heeft gehad om bekend te worden bij het publiek.

"Je ziet het ook terug in de peilingen", vervolgt Frank, "als het gaat over karakter, dat wint Harris van Trump, en als het gaat over stijl dan ligt zij voor op hem. Dus de opdracht voor beiden is echt een andere."

Wie is de nieuwe Franse premier & Alle ogen op Harris vs. Trump - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Luister ook de BNNVARA-podcast Welkom in Washington

Welkom in Washington | Laila Frank in Amerika

Welkom in Washington | Laila Frank in Amerika

Ster advertentie
Ster advertentie