380.000 Marokkanen van sloppenwijk naar 'menswaardige' wijk
- Nieuws
- 380.000 Marokkanen van sloppenwijk naar 'menswaardige' wijk
[KRO-NCRV] Settat, een stad tussen Casablanca en Marrakesh, werd laatst als 58ste stad van Marokko 'sloppenwijkvrij'verklaard. Marokko is al dertien jaar bezig om de sloppenwijken van in totaal 85 steden te vervangen door nette wijken. De barakken van golfplaten en karton van zo’n 380.000 mensen worden neergehaald, en de overheid biedt hen met een goedkope lening een nieuw appartement met water en elektriciteit aan.
Deze enorme operatie heet 'Steden zonder sloppenwijken' en verloopt niet zonder slag of stoot. De overheid sloopte de sloppenwijken vaak voordat de nieuwe wijken gebouwd waren. Terwijl ze wachtten op hun nieuwe huizen, moesten de ex-bewoners van de sloppenwijken vaak wonen in dorpen of steden die erg ver buiten de regio lagen. "Onze mensen werken hier, dus we willen niet opeens ver weg wonen", zei een vrouw uit een sloppenwijk in Rabat drie jaar geleden al.
150 euro per maand
De bewoners vroegen geld om in de tussentijd zelf woonruimte te huren, en dat kregen ze. De eerste bewoners kregen erg snel een nieuw huis toegewezen. "Het huis is veel beter dan het barak waar we eerst in woonden; daar sijpelde de regen altijd doorheen", zegt een man die nu sinds een jaar in een nieuw huis woont. De laatste groep van de ex-bewoners van de voormalige sloppenwijk in Rabat wacht echter nog steeds. Maandelijks krijgen zij 150 euro per familie om een onderkomen te vinden. Echter kun je daar alleen een kamer of de garage van een winkel van huren, waar velen nu dus wonen. "De koning had degene die over dit project gaat moeten ontslaan", aldus een van de bewoners die nog steeds wacht op zijn huis.
Menswaardig leven
Volgens urbanist Mostafa Kheireddine is het in principe een goed project. "Voor de woonomstandigheden van de mensen en de economie van de stad is het beter om ‘menswaardige’ wijken dan sloppenwijken te hebben", zegt hij. "Maar een van de problemen is dat de kleine winkeltjes die de mensen in de sloppenwijken hadden, ook verdwijnen. Hier speelt de staat ook een rol in; zij bieden zelf winkelcentra aan. Daarnaast is vaak het publieke transport een probleem. De locatie van de nieuwe wijken zijn vaak ver buiten het centrum en dus ver van openbaar vervoer."
Afval en vieze was
De nieuwe wijk in Rabat ziet er mooi uit en voorziet ook in scholen, winkels en sociale centra. Niet iedereen die hiervan profiteert had het echt nodig. "Er is zo’n twintig procent die af en aan in de sloppenwijken woonde, terwijl ze gewoon een huis hadden. Ze deden dit omdat ze dan wisten dat ze later heel goedkoop een nieuw, mooi huis konden krijgen", vertelt Kheireddine. Echter is niet alles mooi aan de wijk; er ligt hier en daar nog wat afval en er hangt vieze was buiten. "Dit zijn slechte gewoontes. Mensen gebruiken vaak het excuus dat ze geen geld hebben om de wijk mooi te houden, maar het gaat om solidariteit en motivatie. Je kunt niet altijd wachten totdat de staat iets doet, je moet het zelf doen."
Luister hier naar de reportage van Willemijn de Koning: