Kan ECOWAS wel wat doen aan de situatie in Niger?
- Nieuws
- Kan ECOWAS wel wat doen aan de situatie in Niger?
Vandaag komt de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, ECOWAS, opnieuw bijeen om te praten over sancties tegen Niger, twee weken na de militaire coup. Eerder dreigde het samenwerkingsverband met een militaire interventie als ze de democratie in het land niet herstelde en president Bazoum vrij lieten.
Welke maatregelen neemt Ecowas?
Video niet beschikbaar
"Die ligt nog steeds op de loer", vertelt journalist Joost Bastmeijer in NOS Met het Oog op Morgen. "Het is een soort van pressiemiddel dat ze toch wel achter de hand willen houden, dus Ik denk dat ze daar ook nog wel weer op terugkomen." Er was een ultimatum gesteld voor afgelopen zondag. "Sindsdien zijn we eigenlijk allemaal een beetje aan het kijken naar wat ECOWAS nou precies gaat doen zijn dus uiteindelijk nu."
Consequenties
ECOWAS sprak dat er verregaande besluiten genomen kunnen worden. "Ze houden wel van grote woorden bij ECOWAS, maar het is nog wel echt de vraag van waar ze dan mee kunnen komen. Eigenlijk zie je dat dat er heel veel landen toch wel heel erg op die diplomatieke oplossing zitten", zegt Bastmeijer. "Ze proberen echt nog wel te kijken of ze nog met die met die militaire junta, die het nu voor het zeggen heeft in Niger, te gaan praten. Alleen zij willen eigenlijk helemaal niet praten, hebben alle bemiddelingspogingen van ook de Verenigde Staten bijvoorbeeld eigenlijk afgewimpeld. Dus er is niet zo heel veel mogelijk eigenlijk."
Verdeeld
Ook zijn de landen binnen ECOWAS niet compleet eensgezind. Zo zijn er ook een aantal geschorste landen. 'Burkina Faso, Mali en Guinee zijn landen die ook al staatsgrepen hebben gehad. Die zijn officieel nog wel lid van ECOWAS, maar zijn dus geschorst omdat daar ook militaire junta’s waren die het voor het zeggen hebben." De geschorste landen scharen zich nu achter Niger. Als er dus een militaire interventie zou komen, dan zou het echt ook wel kunnen leiden tot een regionale oorlog."
Volgens Bastmeijer hebben landen als Burkina Faso en Mali niet veel mankracht om te sturen naar Niger. "Maar die hebben gezegd, als die jaar wordt binnengevallen door een ECOWAS-macht, dan zullen wij ook optreden. Dus dat is ook een oorlogsverklaring aan ons adres."
Militaire interventie
Bastmeijer betwijfelt of ECOWAS echt een militaire interventie zal organiseren. "Nigeria en Ghana, maar ook Senegal, hebben eigenlijk heel veel interne problemen. Nigeria heeft ongelooflijk veel bandieten, bendes, jihadistisch geweld en extremisme waar ze eigenlijk hun soldaten ook voor nodig hebben. Het is helemaal niet zo handig om dan een grote oorlog te beginnen In de regio die ook die regio nog veel verder zal destabiliseren."
Maatregelen
Kleinere landen in ECOWAS willen graag een diplomatieke oplossing met Niger. "Er wordt veel mee gehandeld, bijvoorbeeld door die door die kleine kust staatjes, dus die zijn heel erg voorzichtig aan het kijken of ze nog een diplomatieke oplossing kunnen vinden." Nigeria treedt op als een regionale grootmacht, vertelt Bastmeijer. "Die zijn heel erg ook de druk aan het opvoeren. Die hebben afgelopen dinsdag ook weer nieuwe sancties opgelegd en die sancties zijn best wel heftig. Dat die die worden echt wel gevoeld. Andere landen zijn wel nerveus over wat er nu gaat."
RJN ecuador
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.