Buitenland
NOSNTR

Hulporganisaties bieden kinderen hulp in Gaza: 'Moeten opgebouwde stress loslaten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulporganisaties bieden kinderen hulp in Gaza: 'Moeten opgebouwde stress loslaten'

De gevechtspauze in Gaza biedt na zeven weken een beetje ruimte voor hulporganisaties, zoals War Child. Naast voedsel en medicijnen is het ook belangrijk dat kinderen bij elkaar kunnen komen. Daarom zijn de medewerkers van War Child in het zuiden van Gaza meteen weer aan het werk gegaan.

Video niet beschikbaar

"Er is langere tijd en een structureel staakt-het-vuren nodig om deze kinderen goed de mentale hulp te geven die nodig is", zegt Ernst Suur, directeur van War Child Nederland, na de eerste dag. "Er is heel veel gebeurd de afgelopen zeven weken. Onze hulpverleners die daar zitten van onze lokale partners hebben elke dag, elke uur gewacht om die hulp te kunnen bieden."

Nu kan die hulp geboden worden, zegt Suur. "Alles wordt in gang gezet om die kinderen te gaan bereiken. Het is wel ingewikkeld, omdat het maar een korte tijd is en we moeten weten waar we naartoe kunnen. Wij hebben ook te maken met tekorten als brandstof en spullen. We moeten goed weten waar die kinderen zitten."

Stress

Maar Suur is vooral dankbaar dat er eindelijk wat gedaan kan worden. "Want het is heel belangrijk dat je zo snel mogelijk kinderen helpt bij het loslaten van die opgebouwde stress. Dat kun je doen door kinderen bij elkaar te brengen en daar zijn we nu mee bezig. Dus om mee te gaan doen in sport en spelactiviteiten, om eventjes te vergeten wat er is gebeurd."

"Ik heb hulpverleners gesproken, die hebben echt elk uur zitten wachten om naar die kinderen toe te kunnen", aldus Suur. "Wij werken daar al jaren. Je wil daar, als er iets gebeurt, zo snel mogelijk bij zijn voor die kinderen. Je wil ze helpen om door deze moeilijke tijd heen te komen. Dat is ook onze verantwoordelijkheid."

Controle

Niet alleen kinderen, maar ook ouders krijgen hulp aangeboden. "Je kunt kinderen op dit soort afschuwelijke dingen niet voorbereiden, maar je kunt ze wel helpen met hun ouders om in een panieksituatie zichzelf weer onder controle te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen."

Dat gevoel van controle geven is belangrijk, legt Suur uit. "Kinderen hebben dat nodig, want anders raken ze in paniek. Zij vertonen nu echt post-traumatische stressstoornissen. Dat betekent dat ze gaan overgeven van de angst, dat ze niet meer kunnen slapen. Het is heel belangrijk om het leven van kinderen te normaliseren, in een absurde, niet realistische situatie."

Hulporganisaties bieden kinderen hulp in Gaza: 'Moeten opgebouwde stress loslaten'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie