Buitenland
EO

Waarom noodhulp geven aan Syrië zo complex is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom noodhulp geven aan Syrië zo complex is

Niet alleen Turkije is getroffen door aardbevingen, ook Syrië krijgt het zwaar te verduren. Waar landen snel hulp naar Turkije stuurden, gaat in het Syrië een stuk lastiger. "Ze staan er eigenlijk alleen voor", zegt journalist en Syriëkenner Fernande van Tets in Dit is de Dag.

Fernande van Tets in Dit is de Dag, samen met Tineke Ceelen en Nikolaos van Dam

Video niet beschikbaar

Het lastige van Syrië is dat het land nogal versplinterd is en er in verschillende gebieden verschillende groepen aan de macht zijn. "Je hebt stukken die onder controle staan van het regime, maar in de provincie Idlib is Hayat Tahrir al-Sham aan de macht, die bij de Verenigde Naties te boek staan als een terroristische organisatie”, vertelt ze. “Als je hulp die kant op stuurt, komt het misschien bij hen terecht."

Het Westen wil terroristische organisaties die aan de macht zijn in de zwaar getroffen noordelijke regio Idlib niet helpen. Ook wil het niet samenwerken met het Assad-regime dat de rest van het land weer bijna helemaal onder controle heeft.

Assad

Stichting Vluchteling laat zich niet tegenhouden door de politieke situatie, vertelt directeur Tineke Ceelen. "Een hulporganisatie werkt neutraal en onafhankelijk. Wij proberen mensen in nood te bereiken, wie ze ook zijn. Dat doen we in Afghanistan waar de Taliban de baas is, dat doen we in Venezuela waar een regime het hele land over de kop helpt en dat doen we ook in Syrië, Assad of geen Assad", zegt ze. Dit doet de organisatie overigens via lokale partners, want visa krijgen is lastig.

Ook landen zouden dit moeten doen, vindt Nikolaos van Dam, voormalig diplomaat in het Midden-Oosten. "Het is een humanitaire ramp, dus dan moet je iedereen helpen. Dan kun je wel je politieke spel blijven spelen, maar ik denk dat dat volledig onterecht is."

Hij vindt dat sancties tegen Syrië meteen moeten worden opgeheven. "Er zijn heel veel mensen die geld willen overmaken naar familie, maar dat kan niet want daar ligt een blokkade op. In zo’n noodsituatie moet je je praktisch aanpassen", vindt hij. "Mensen die onder Assad of Hayat Tahrir al-Sham worden dubbel gepakt want ze leven onder een dictatuur of een terroristische organisatie en dan ga je ze ook nog eens niet helpen omdat hun leider je niet aanstaat."

Toegangswegen

Overigens zijn er ook praktische problemen, stelt Ceelen. "De toegangswegen tot het getroffen gebied zijn zwaar beschadigd." Een graafmachine ter plekke krijgen is vrijwel onmogelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie