Dodelijkste Russische raketaanval in Oekraïne tot nu toe: 'Oorlog in intense fase'
- Nieuws
- Dodelijkste Russische raketaanval in Oekraïne tot nu toe: 'Oorlog in intense fase'
Bij een Russische aanval op de Oekraïense stad Poltava gisteren, zijn zeker 51 mensen omgekomen. Daarmee is de aanval de dodelijkste sinds het begin van de oorlog in februari 2022. De aanval komt op een moment van hevige gevechten tussen Oekraïne en Rusland: afgelopen zondag voerde Oekraïne een grote droneaanval uit op de regio Moskou, en ook vannacht bestookte Rusland de stad Lviv en Kyiv met raketten.
Dodelijkste Russische raketaanval in Oekraïne: 'Oorlog in intense fase'
Video niet beschikbaar
"Het feit dat Rusland daar twee grote ballistische raketten heeft gebruikt, is schokkend", zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif in het NOS Radio 1 Journaal. "Het laat zien dat deze oorlog in een intense fase zit, waarbij niet alleen soldaten sneuvelen."
Raketten
Ballistische raketten bereiken volgens De Kruif een grote hoogte. "Ze gaan eigenlijk door de dampkring en keren daarna terug. Daar kan je eigenlijk niet zoveel aan doen. Als je ze kunt onderscheppen, dan heb je nog het gevaar dat brokstukken landen." De raketten bevatten daarnaast ook een grote explosieve lading; wanneer ze iets raken, is de schade groot.
Het land heeft een luchtafweersysteem, maar vanwege de grootte van het land is het vrijwel onmogelijk om alles volledig af te schermen. "Het is zo groot als Frankrijk, dat krijg je nooit helemaal dicht. Israël is een vrij klein land, dat kan je goed dichttimmeren. Oekraïne is zo groot, dan zitten er altijd ergens gaten."
Intensiever
Dat de oorlog nu in een intensievere fase is beland, komt deels door het weer, maar ook door de militaire doelen voordat het winter wordt. "De Russen willen per se een aantal steden in de Donbas bereiken. Oekraïne wil juist tegenaanvallen uitvoeren en heeft schaarse middelen ingezet in Koersk. Dan zie je dat de intensiteit van de oorlog, na de afgelopen winter, tot wasdom komt."
Twee gebieden
De oorlog vindt nu op twee gebieden in Oekraïne plaats, zegt De Kruif. "Je ziet het aan het front zelf, in de loopgraven, in Koersk en in de Donbas, maar ook in de diepte. De Russen vallen het energiesysteem en commandoposten aan. Oekraïne doet het ook; zij vallen ook het energienetwerk aan, maar ook brandstofdepots en vliegvelden."
Ontslag ingediend
Meerdere ministers en hoge ambtenaren hebben gisteren hun ontslag ingediend. Een van die mensen is de minister verantwoordelijk voor de oorlogsindustrie.
Volgens de Oekraïense president Zelensky waren het noodzakelijke wijzigingen. Het laat zien dat mensen in de Oekraïense overheid onder grote druk werken. "Dan krijg je altijd barsten, dat kan bijna niet anders. Aan de Russische kant is het net zo. In zo’n oorlog kan je nooit bereiken wat je wilt. Er zullen altijd tegenslagen en druk op mensen zijn. Dat is helaas een consequentie van een oorlog die je moet voeren, waarbij je alles nodig hebt om te overleven."
Blijven verrassen
Volgens De Kruif is het nu cruciaal dat Oekraïne de Russen kan blijven verrassen aan het front. "Wat ze gedaan hebben bij Koersk, moeten ze ook elders kunnen doen. Als ze dat kunnen, dwingen ze de Russen om na te denken waar ze hun troepen inzetten. Dan haal je de druk van de aanval in de Donbas af. Als je dat lukt, kan je het heel lang volhouden. Als dat niet lukt, wordt het een heel moeilijk verhaal."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.