Buitenland
NOS

Black Panther-lid vrij na 49 jaar

foto: New York State Department of Correctional Servicesfoto: New York State Department of Correctional Services
  1. Nieuwschevron right
  2. Black Panther-lid vrij na 49 jaar

Jalil Muntaqim, een voormalig lid van de militante antiracismebeweging Black Panther, wordt na een gevangenisstraf van 49 jaar vrijgelaten. Hij werd in de jaren zeventig gearresteerd en veroordeeld voor de moord op twee agenten in New York. Sinds 1998 probeert hij iedere twee jaar vrij te komen en dat is dus gelukt. Maar waarom nu?

"Ik denk dat de huidige situatie met alle protesten in Amerika daar ongetwijfeld een rol in heeft gespeeld. De situatie nu is heel vergelijkbaar met die van toen. Zwarte mensen werden toen ook disproportioneel aangepakt door de politie", zei Carol Rock, journalist in San Francisco in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Oorspronkelijk sociale beweging

Mensen herinneren zich voornamelijk nog het gewelddadige karakter van deze organisatie, maar volgens Rock was dat oorspronkelijk niet de bedoeling: "Het was vooral een sociale beweging, want ze probeerden de achterstand van de zwarte gemeenschap in te halen. Daarom richtten ze zelf scholen op zodat zwarte mensen goed onderwijs konden krijgen, want dat was toen niet vanzelfsprekend. Ze hadden ook een eigen krant en winkel en zorgden voor gratis ontbijt voor kinderen uit arme gezinnen."

Gewelddadige tak

Pas later kreeg de organisatie een gewelddadige tak: "In 1970 is de Black Liberation Army opgericht, de militantentak van de Black Panthers. Die gewelddadigheid ontstond eigenlijk door de reactie op deze -in eerste instantie- 'self defense'-organisatie. Ze hebben zich georganiseerd omdat ze gevaar liepen en dat is vergelijkbaar met de huidige situatie." Na onder andere de moord op Malcolm X was de maat voor velen vol, aldus Rock: "Er werd veel geweld gebruikt door de politie tegen zwarte mensen. Toen hebben twee mannen gezegd 'We gaan ons verdedigen'. Vanaf dan droegen ze in het openbaar wapens, kwamen ze observeren wanneer zwarte jongens werden opgehouden door de politie, etc."

Liep uit de hand

De politie zag de Black Panthers als een grote bedreiging, deels daardoor liep het volgens Rock uit de hand: "Toen hebben ze zich sterker bewapend en gingen ze aanslagen plegen op mensen in uniform." Dat deed Muntaqim ook. Hij zat vast voor de moord op twee agenten in New York en hij bekende die moord later ook. Vervolgens probeerde hij de afgelopen 20 jaar vrij te komen, steeds zonder succes. Waarom het dan nu wel gelukt is, heeft volgens Rock veel te maken met het huidige klimaat in de VS: "Er gaat een commissie over die vrijspraak en die bestond vroeger uit alleen maar mannen. De commissie is nu veel diverser, we leven in een andere tijd. Die mannen hebben geen eerlijk proces gehad, er is veel informatie achtergehouden, maar er zijn nu wel degelijk dingen veranderd binnen die police departments."

Oog Black Panther

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie