Vier journalisten in Rusland voor de rechter vanwege medewerking aan organisatie Navalny
- Nieuws
- Vier journalisten in Rusland voor de rechter vanwege medewerking aan organisatie Navalny
In Rusland staan vier journalisten voor de rechter. Zij worden ervan verdacht dat ze de organisatie van de overleden oppositieleider Aleksej Navalny hebben bijgestaan. De journalisten kunnen tot zes jaar cel krijgen. Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Russische journalisten verdacht van medewerking aan organisatie Navalny
Video niet beschikbaar
"Die organisatie had onder andere een videokanaal waar deze journalisten hun medewerking aan zouden hebben verleend", aldus Geert Groot Koerkamp. Eén van de verdachten was ook echt in beeld, omdat ze met de moeder van Navalny was naar de Oeral, naar de strafkolonie waar Navalny gevangen zat. Het gaat om Antonina Favorskaya.
Telegram
Daar duurde het dagen voordat de moeder uiteindelijk het lichaam van haar zoon Navalny kreeg. Favorskaya maakte daar beelden van de moeder en heeft veel over de reis geschreven. Koerkamp geeft aan twee van de vier verdachten zelf ook geregeld te hebben gezien, in bijvoorbeeld de rechtbank. Naast Favorskaya, is dat Artjem Kriger, die een Telegramkanaal bijhield. De andere twee journalisten zijn freelancers, één werkte onder andere voor persbureau Reuters.
Navalny zelf is inmiddels al acht maanden dood, toch jaagt Rusland nog op mensen die betrokken waren bij de organisatie van de oppositieleider. Volgens Koerkamp lijkt het veel op wat er in Belarus gebeurd. "Daar waren vier jaar geleden grote protesten en nu nog worden er mensen opgepakt en vervolgd voor hun deelname aan die protesten van toen."
Extremistisch
"De organisatie van Navalny is extremistisch verklaard en dus verboden. En iedereen die daar dus mee verbonden is, is nu strafbaar", aldus Koerkamp. Zelfs kleine bedragen die zijn gedoneerd in de tijd dat hij niet extremistisch was, kunnen nu leiden tot vervolging.
Dat journalisten worden vervolgd in Rusland gebeurd volgens Koerkamp steeds vaker. "De afgelopen jaren zijn er al meerdere journalisten vervolgd en achter tralies gezet. En Kriger zei in de rechtbank dat de andere journalisten in het land maar beter Rusland kunnen verlaten, omdat het er niet goed uitziet voor journalisten.