Wereldberoemde Zweedse modeontwerper niet vies van racisme
- Nieuws
- Wereldberoemde Zweedse modeontwerper niet vies van racisme
Een van de bekendste modeontwerpers in Zweden is in opspraak gekomen door racistische uitlatingen en het kleineren van haar personeel. “Van hoog tot laag in het bedrijf voelen mensen zich onveilig bij haar”, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.
Buitenland Uitgelicht: Zweden met Tjade Michels
Razend bekend
“Het gaat om de ontwerpster Gudrun Sjödén, razend beroemd in Zweden”, vertelt Michels. “Ze heeft winkels van New York tot Berlijn, en ontving ooit een koninklijke onderscheiding”. Volgens haar medewerkers zou ze haar personeel racistisch bejegenen en op andere manieren openlijk kleineren. Met naam en toenaam komen er medewerkers naar voren om te vertellen hoe verschrikkelijk het is onder haar te werken, legt de correspondent uit. “Een HR-manager zegt dat hij eigenlijk dagelijks huilende mensen over de vloer had, omdat ze zo gekwetst waren door haar”.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Ongeschreven wet van Dante'
“Ze neemt er weinig van terug, en dat is gelijk wat dit verhaal specifiek bijzonder maakt”, licht Michels toe. De ontwerpster staat bekend als iemand die ageert tegen wat zij de ‘Zweedse politieke correctheid’ noemt, PK zoals dat in Zweden heet. “De mensen hier zijn een stuk minder direct dan Nederlanders, en ze gebruiken zelf vaak de ‘ongeschreven wet van Jante’ om zichzelf te beschrijven”, legt de correspondent uit. “Dat betekent dat je andere mensen altijd de ruimte geeft, en dat je daar niet boven gaat staan”.
Opvallend stil
Sjödén verzet zich daar al jaren tegen. Volgens haar schieten de Zweden hierin door, voornamelijk op het vlak van de omgang met minderheden in het land. “Daarin heeft ze ook veel medestanders, maar die zijn nu opvallend stil”, vertelt Michels, “want in haar eigen bedrijf betekent het dat mensen diep en diep gekwetst worden en ongelukkig zijn”.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.