Buitenland

Oplopende spanningen in Srebrenica door verkiezing Servische burgemeester

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplopende spanningen in Srebrenica door verkiezing Servische burgemeester

[KRO-NCRV] Voor het eerst sinds de oorlog heeft een Servische kandidaat de verkiezingen gewonnen. Het feit dat deze Nikola Grujicic de genocide ontkent, leidt tot hernieuwde spanningen. Het gaat hier weliswaar om lokale verkiezingen maar toch ligt deze benoeming bijzonder gevoelig.

Srebrenica werd vooral bekend door de massamoord op 8.000 Bosnische Moslims in 1995. Het is de enige plek in Bosnië waar de bevolking niet homogeen is, er wonen Bosnische Serviërs en Bosnische Moslims. Volgens correspondent Mitra Nazar wonen de twee bevolkingsgroepen relatief vreedzaam naast elkaar maar rijten de verkiezingen oude wonden open: "Opeens worden de verschillen weer uitvergroot. De Campagnes zijn dan ook snoeihard gevoerd", zegt ze op NPO Radio 1.

Bij de vorige verkiezingen won de Bosniak kandidaat nipt. Ook deze keer ging het gerucht dat mensen die hier al lang niet meer wonen, gemobiliseerd werden om te stemmen. Los van deze geruchten is het niet verbazingwekkend dat de Servische kandidaat deze keer won. Er wonen op dit moment namelijk net iets meer Bosnische Serviërs dan Bosniakken in Srebrencia. Het is de vraag of er door deze uitslag veel mensen zullen vertrekken. De Bosniakken zijn er bang dat de jaarlijkse herdenking van de genocide in juli niet meer door zal gaan.

'Een stukje niemandsland in een Servische republiek'

De nieuwe burgemeester ontkent de genocide maar zegt wel dat er “een misdaad" tegen de moslims is begaan. Volgens Nazar neemt Grujicic het woord genocide niet in de mond uit vrees zijn electoraat kwijt te raken. "Hij zegt letterlijk, wordt de economische situatie er beter van als ik de genocide benoem?" Het grote probleem van deze regio is het gebrek aan banen. De economie is na al het oorlogsgeweld nooit meer goed op gang gekomen en de grondstoffen die in gemeente gewonnen worden, vallen allemaal toe aan de Servische republiek. De opdeling van het gebied na de oorlog helpt wat dat betreft ook niet mee. Srebrenica is echt een eilandje. “Een stukje niemandsland in een Servische republiek.” De voormalige burgemeester bereikte economisch weinig omdat hij geen Serviër is. "Wat dat betreft zou Nikola Grujicic nog best een verschil kunnen maken", aldus Nazar.

Ster advertentie
Ster advertentie