'Groot-Brittannië is een van de meest ongelijke landen in Europa'
- Nieuws
- 'Groot-Brittannië is een van de meest ongelijke landen in Europa'
Voor de corona-uitbraak was het was al niet goed gesteld met de sociale voorzieningen in Engeland. Nu is de druk op de Britse ziekenhuizen hoger dan ooit. Marcel Levi in De Nieuws BV: "Ik maak mij zeker zorgen over delen van het land waar nu ook heel snel de infectiegraad toeneemt."
Video niet beschikbaar
"Tot vorige week was het vertrouwen in Boris Johnson echt huizen hoog", vertelt correspondent Lia van Bekhoven. "Zijn populariteit lag op Churchilliaans-niveau, het brak records."
Inmiddels ligt premier Johnson in het ziekenhuis en is ook de Britse Minister van Volksgezondheid is besmet met het coronavirus. Dit heeft effect op het vertrouwen van de Britten.
Zorgpersoneel niet routinematig getest
De populariteit van Johnson "is de laatste paar dagen, nog voordat hij trouwens in het ziekenhuis belandde, wel aan het afnemen", zegt Van Bekhoven.
"De reden daarvoor is een voortdurende zorg en zelfs een lichte boosheid bij de bevolking over het gebrek aan testen op het virus bij zorgpersoneel. Dat zorgpersoneel wordt niet routinematig getest."
Mensen hebben de indruk dat de regering zwabbert.
1 op de 4 artsen in Groot Brittannië is zelf ziek of zit, doordat ze niet routinematig worden getest, thuis. Van Bekhoven: "Dat is bijna 20 procent, volgens een onderzoek gisteren, terwijl er al een tekort is. Daarnaast, en dat schept ook verwarring en ondermijnd ook vertrouwen, wordt er van alles en nog wat beloofd. Wat dan later toch weer moet worden teruggedraaid. Of door de werkelijkheid wordt ingehaald."
Van Bekhoven geeft aan dat dit vooral beloftes zijn die te maken hebben met het wel of niet testen op het virus en hoe dit in zijn werk gaat. Van Bekhoven: "Het gevolg daarvan is dat mensen toch de indruk hebben dat de regering zwabbert. Onzekerheid is echt aan de top, en gebrek aan begrip."
Tekort aan testen
Marcel Levi, arts en leidinggevende van een dé grote ziekenhuizen in Londen, voegt toe: "Het punt is: er is een tekort aan testen, wat overigens in Engeland niet heel anders is dan in Nederland of welk ander Europees land dan ook. Maar wat me wel opvalt, en dat is precies waar het niet goed gaat, is dat er de hele tijd beloftes worden gedaan die niet uitkomen."
"Iedereen heeft begrip dat er te weinig reagentia zijn voor testen", legt Levi uit. "Die moeten uit Amerika komen, maar Amerika houdt op dit moment alles zelf vast, want die hebben ook een probleem. Dat snappen mensen. Maar als je dan iets belooft wat je eigenlijk helemaal niet kunt nakomen dan raken mensen geïrriteerd en dat is niet goed."
Blijven werken
Volgens Levi is het ook nodig om zelf in de praktijk te blijven werken omdat er een tekort is aan zorgverleners. Levi: "Die 20 procent die ken ik, dat is precies bij ons ook zo. Ik ben in een iets gelukkigere omstandigheid, mijn ziekenhuizen liggen precies te middel van allemaal universitaire instituten en die zijn heel fanatiek zelf begonnen testen te ontwikkelen. En die zijn deze week ook allemaal online."
Levi: "Dus wij kunnen deze week wel 1000 mensen testen. Maar dat is eigenlijk ook pas sinds deze week. Dus ja, het is enorm krap geweest met personeel tot nu toe en hopelijk wordt dat de komende twee a drie weken wat beter."
Iedereen moet een steentje bijdragen
Het zijn drukke tijden, vertelt Levi. Naast de leidinggevende functie is Levi ook nog in de praktijk actief: "Ik doe één dag spoedeisende hulp en een dag intensive care. Ik ben een dokter en hier ben ik voor getraind, dus het is ook gewoon belangrijk dat ik het doe."
Levi: "Daarbij geeft het een hele goede kijk op wat er precies omgaat op die afdelingen. Wat er goed gaat en wat beter kan. En ik denk ook dat het een heel goed signaal voor onze staf is om te laten zien dat iedereen in een ziekenhuis een steentje moet bijdragen."
Dat deze crisis gevolgd gaat worden door een andere crisis en dat is een hele diepe, grote, sociale crisis.
Toenemende armoede in Engeland
Londen heeft een andere uitgangspositie dan de rest van het land. Levi: "Ik maak mij zeker wel zorgen over andere delen van het land waar nu ook heel snel de infectiegraad toeneemt en waar ze niet die flexibiliteit hebben die je in zo een stad als Londen wel hebt met alle universiteiten en alle support die je daar kunt genereren."
Eerder in De Nieuws BV is gesproken over de toenemende armoede in Engeland en schrijnende situaties die zich voordoen in delen van Engeland, vaak buiten Londen. Er is een grote ongelijkheid in de toegang tot gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Dit zal er de komende tijd niet veel beter op worden.
Diepe, grote, sociale crisis
Levi: "Dat is een benauwende gedachte, moet ik eerlijk toegeven. Ik ben heel erg bang dat als we deze epidemie onder de knie krijgen, en ik ben ervan overtuigd dat we hem onder de knie krijgen. Dat deze crisis gevolgd gaat worden door een andere crisis en dat is een hele diepe, grote, sociale crisis."
"Er zijn natuurlijk economische effecten, mensen zijn hun baan kwijtgeraakt en er is een enorme eenzaamheid en er zal een inhaaleffect moeten zijn van alle mensen met kwalen die nu niet naar het ziekenhuis gaan", zegt Levi. "Die dat nu misschien nog net volhouden maar op een gegeven moment toch echt geholpen moeten worden. De recovery fase zal niet veel gemakkelijker zijn dan de fase waar we nu inzitten."
Ook van Bekhoven vindt dit een beangstigde gedachte en zegt: "Groot-Brittannië is een van de meest ongelijke landen in Europa." Van Bekhoven geeft aan dat de maatregelen 'behoorlijk goed worden nageleefd', maar dat er ook veel onduidelijk heerst over wat er nu wel en niet mag.
Maatregelen tegen verspreiding corona
Van Bekhoven: "Veel mensen weten niet wat er nu wel en niet mag. Je mag op het gazon lopen, maar je mag er niet op zitten, dat is ingewikkeld voor een aantal mensen. Maar liet de Minister van Volksgezondheid gisteren doorschemeren, als mensen zich daar niet aanhouden dan zou het wel eens kunnen dat je binnenkort helemaal niet meer naar buiten mag om te sporten of een blokje om te lopen en dan later verzacht hij dat weer."
Daarbij geeft ze aan dat veel politiekorpsen heel autonoom werken en dat er veel kritiek is geweest op hoe die politiekorpsen het de afgelopen weken hebben aangepakt. Van Bekhoven illustreert: "Mensen werden vanaf een afstand door drones en luidsprekers van politiewagens verteld naar huis te gaan, want het is geen vakantie hier."
"Of je mag niet in het park zijn, je mag alleen maar lopen in het park met een hond of iemand erbij, maar niet met een groep van meer dan twee mensen. Een aantal van die maatregelen zijn erg omstreden", aldus Van Bekhoven.