Buitenland
NOS

Biden stelt maximum migranten in: 'Niets doen is geen optie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden stelt maximum migranten in: 'Niets doen is geen optie'

De Amerikaanse president Biden stelt per direct een maximum in voor migranten die de grens bij Mexico over willen. Er geldt een maximum van 2500 migranten per dag dat de zuidgrens over mag, dat maximum is nu al overschreden. Correspondent Rudy Bouma licht het besluit toe vanuit Washington D.C. in het NOS Radio 1 Journaal.

Biden stelt maximum migranten in

Video niet beschikbaar

Afgelopen maandag was het aantal migranten dat de grens overstak rond de 3.500, in december 2023 wilden 10.000 migranten de grens oversteken. Correspondent Rudy Bouma: "Het migratieprobleem wordt door veel Amerikanen als een acuut probleem gezien, dus niet alleen rechtse Amerikanen maken zich zorgen."

In het Congres is er kritiek van rechts én links. De republikeinen vinden dat de maatregel te laat komt: ze vinden het niet ver genoeg gaan en het wordt een politieke stunt genoemd.

Ook de progressieve politici tonen zich teleurgesteld over de grensmaatregelen, die voor inhumane toestanden zouden zorgen. Bouma: "Biden zegt dat niets doen geen optie is. Het migratieprobleem is het hoofdpijndossier voor de presidentskandidaat, dit dossier kan zijn herverkiezing in de weg staan. Daarom probeert hij nu per decreet in te grijpen en het gras voor de voeten van Trump weg te maaien."

Ook hoopt Biden met dit besluit stemmen uit het midden te winnen. Het is nog afwachten of het decreet standhoudt, de Amerikaanse Unie voor Burgerlijke Vrijheden (ACLU) wil het namelijk aanvechten.

Uitzonderingen

Als migranten illegaal de grens oversteken, worden ze per direct teruggestuurd naar Mexico of hun land van herkomst. Er volgt dan een verbod van vijf jaar om de VS binnen te komen.

Er gelden ook uitzonderingen, legt de correspondent uit. Zo kan men zich online of via een speciale app nog aanmelden en op afspraak komen bij de grens. Een andere uitzondering is dat je kan aantonen dat je veiligheid in gevaar komt als je wordt teruggestuurd, of dat je slachtoffer bent geworden van ernstige mensenhandel. Kinderen die alleen de grens oversteken zijn ook uitgezonderd, net als mensen die om medische redenen niet teruggestuurd kunnen worden.

Biden wil zich met deze humanitaire uitzonderingen onderscheiden van Trump. Bouma: "Hij zegt ook dat hij in tegenstelling tot Trump geen ruzie maakt met Mexico, maar juist samenwerking zoekt. Bovendien zegt hij dat geen Mexicanen uit huis te willen te plukken, zoals Trump wel heeft beloofd." Van het demoniseren van migranten blijft hij ook weg.

Over drie weken is er een debat op CNN met Biden en Trump.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie