Commandant Zeestrijdkrachten René Tas: belang veiligheid zee wordt steeds groter
- Nieuws
- Commandant Zeestrijdkrachten René Tas: belang veiligheid zee wordt steeds groter
Het belang van de veiligheid van mondiale wateren wordt de komende jaren alleen maar groter. Dat zegt Commandant Zeestrijdkrachten René Tas. Een groot deel van de handel, en dus ook de voedselveiligheid, hangt volgens hem van de zee af. “En dat geldt niet alleen over de Europese wateren, dat moet je dus echt wereldwijd zien”, zegt hij in Sven Op 1.
Video niet beschikbaar
“Als u zich realiseert dat pakweg tachtig procent wat u in uw handen heeft ooit eens een keertje in enige vorm over zee is geweest, weet u wat het belang is voor de handel, dus onze welvaart”, legt Tas uit. De meeste mensen wonen binnen honderd kilometer van zee. “Dan zie je dat eigenlijk onze complete handelsvoorziening stopt als de zee niet veilig genoeg is.”
‘Zee nooit zo belangrijk geweest als nu’
“Maar het gaat verder dan de handel”, beklemtoont de Commandant Zeestrijdkrachten. “De communicatie tussen de continenten gaat bijna alleen door kabels over de zeebodem.” Ook de energievoorziening komt steeds vaker van zee: “Denk aan wind op zee.” En naast de voedselveiligheid speelt ook het milieu een rol. “Dus die zee is eigenlijk nooit zo belangrijk geweest als nu.”
Het begaanbaar houden van de belangrijke handelsroutes is iets waar de marine zich al langer over ontfermt, maar door de oorlog in Oekraïne neemt ook het geopolitiek-strategische en militaire belang weer toe. En dat terwijl de marine ooit groter en machtiger was dan die nu is, geeft ook Tas toe: “We zijn wat gekrompen de afgelopen twintig jaar.”
‘Dragen ons steentje heel goed bij’
Nederland heeft op dit moment zes fregatten. “Dat is niet heel veel, maar genoeg om een professionele marine te kunnen leveren die echt zijn steentje bijdraagt in het NAVO-bondgenootschap”, verzekert Tas. “Wat we hebben is goed, zij dat het wat verouderd is, en dat moet vervangen worden”, zegt hij. “Daar zijn we mee bezig: vervanging van de fregatten, vervanging van de onderzeeboten, een aantal voertuigen van de mariniers. Dat loopt allemaal.” En Nederland doet het niet alleen, benadrukt hij. “We doen het nu samen met onze NAVO-bondgenoten. In die zin dragen we ons steentje nog heel goed bij.”
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.