Buitenland
KRO-NCRV

De eerste Nederlandse fotograaf in Noord-Korea

foto: Eddo Hartmannfoto: Eddo Hartmann
  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste Nederlandse fotograaf in Noord-Korea

Eddo Hartmann is de eerste Nederlandse fotograaf die niet alleen toestemming kreeg om foto’s te maken in Noord-Korea, maar ook om ze daar te exposeren. Vier keer bezocht hij de hoofdstad Pyongyang om het mysterieuze regime in beeld te brengen. Hartmann vertelt erover bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Noord-Koreaanse architectuur

Eddo Hartmann is vijf jaar geleden begonnen met het fotografie project Setting the Stage. Hij kwam het land binnen met het verhaal dat hij de Noord-Koreaanse architectuur wilde fotograferen. "Dat had ik eigenlijk als een Trojaans paard gedaan, want het is vrij neutraal", vertelt Hartmann. "Maar het kwam eigenlijk heel goed uit. Er kwam steeds meer aandacht voor Noord-Koreaanse architectuur in de media en ik ben ervan overtuigd dat een omgeving heel veel kan vertellen."

Toch blijft het beeld geregisseerd. "Ik wist van tevoren al dat ik daar enorm beperkt zou zijn, je hebt bijvoorbeeld áltijd een gids bij je. Uiteindelijk kwam er ik erachter dat het niet in één of twee sessies zou lukken en moest ik een paar keer terug."

Het individu in beeld

Naast de architectuur maakte Hartmann omgevingsportretten. Hoe lopen mensen rond, wat doen ze daar? Hij wilde vooral het individu in beeld brengen. "Het communisme gaat erover dat alles in het collectief gebeurt. Het werd me ook in het collectief gepresenteerd. Het is lastig om daarin het individu te zien en te ontmoeten", aldus Hartmann.

Één van de foto’s die opvalt is van een vrouw in een badhuis. "Ik kwam in een heel groot badhuis en iedere keer als ik daar kwam was er niemand. Ik ging me afvragen of het überhaupt werd gebruikt", zegt Hartmann. De laatste keer dat hij het badhuis bezocht waren er toch een paar mensen aan het zwemmen. "Er liep een vrouw langs me heen, ging even op een duikplank zitten en liep vervolgens weer weg. Dat moment heb ik gefotografeerd, wat heel raar was omdat ze op een rare plek zit. Ik had het gevoel dat ze even wilde poseren, wat je niet verwacht in deze situatie."



Quote

Het is makkelijk om een groep weg te zetten en te zeggen, 'die mensen daar zijn helemaal gek'

Eddo Hartmann

Hartmann heeft ook een aantal portretten van Noord-Koreaanse burgers gemaakt. "Het is makkelijk om een groep weg te zetten en te zeggen, 'die mensen daar zijn helemaal gek,'" legt hij uit. "Maar het wordt al veel lastiger om er zo’n mening op na te houden als je naar de individuen kijkt." Volgens Hartmann is het vooral belangrijk dat mensen die naar zijn werk kijken zich ermee kunnen identificeren. Dat ze naar de foto’s kijken en zich afvragen, "Hoe zou het voor mij zijn om daar te zijn? Dát heb ik proberen te doen met mijn werk."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!


Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!



Ster advertentie
Ster advertentie