Luxemburg opent armen voor vijftig vluchtelingen
- Nieuws
- Luxemburg opent armen voor vijftig vluchtelingen
Luxemburg gaat vijftig vluchtelingen opnemen. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar in verhouding is dat een serieus aantal. Anouk van Kampen, NRC-correspondent België-Luxemburg, vertelt in Bureau Buitenland over de opnamebereidheid van vluchtelingen in het Groothertogdom.
Waar een klein land groot in kan zijn
"Het gaat om een zaak van zo’n 2 jaar geleden", vertelt Van Kampen. "Er waren migranten in Libië die als slaven verhandeld werden. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, sociaaldemocraat Jean Asselborn, was toen een van de eersten die zei: 'wij nemen meteen vijftig vluchtelingen op uit die kampen!' Maar het duurde even voordat het allemaal rond was en die vluchtelingen echt deze kant op konden komen."
Luxemburg migratieland
"In Luxemburg zijn de afgelopen jaren zo’n 3600 migranten toegelaten, dat is best veel naar verhouding", vertelt de correspondent. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met het aantal vluchtelingen dat Nederland toelaat, is het percentage bij Luxemburg veel hoger.
In Luxemburg wordt bijna 70 procent van de aanvragen van vluchtelingen goedgekeurd. In Nederland ligt dat percentage een stuk lager: 36 procent.
En dus is die verhouding ook een stuk anders. Voor elke vluchteling die in Nederland een status krijgt, zijn er 6000 Nederlanders. In Luxemburg is de verhouding ruim 1000 inwoners tot één toegelaten asielzoeker. Dat blijkt uit gegevens van WorldData.
Dat Luxemburg een tolerant immigratiebeleid heeft, is niet heel vreemd. "Ze zijn daar ongelofelijk gewend aan migranten," aldus Anouk van Kampen. "48 procent van de samenleving bestaat uit migranten." Wel zijn de meesten daarvan katholiek en weinig moslim. "De meeste migranten zijn hoogopgeleid en dragen redelijk veel bij aan de economie."
Hindernissen
Maar natuurlijk is er in Luxemburg ook een debat rondom migratie. Het debat wordt alleen op veel kleinere schaal gevoerd: "Je hebt niet echt rechts-populistische partijen in Luxemburg. Er is nu één politicus die een harde mening ten opzichte van migranten heeft. Het zal de komende jaren moeten blijken in hoeverre andere partijen daarin meegaan."
Bovendien zijn er ook logistieke problemen in het land. "Inwoners van Luxemburg staan heel erg open voor vluchtelingen en migranten — er zijn bijvoorbeeld veel initiatieven." Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen problemen zijn. Huisvesting is en blijft een horde: "Luxemburg is rijk en huizen zijn erg duur. En als je net van buiten komt en je moet een huis vinden, is dat erg moeilijk. Ook de opvangcentra zitten overvol."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.