Buitenland
NOS

Einde aan vijf decennia Assad-dictatuur in Syrië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Einde aan vijf decennia Assad-dictatuur in Syrië

In een snelle wending hebben de Syrische rebellen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) binnen ruim een week alle grote steden in het land ingenomen en het regime van Bashar al-Assad omvergeworpen. Hiermee kwam een einde aan meer dan vijftig jaar van dictatuur door de Assad-familie.

Video niet beschikbaar

"Dat dit zo snel ging, is verrassend", zegt Midden-Oostenkenner en oud-correspondent in de regio Sander van Hoorn. "Maar de voorbereidingen speelden waarschijnlijk al langer. Dit soort overnames gebeurt zelden uit het niets."

Een onvoorstelbare wending

HTS was niet de enige speler in deze opstand. De groep wist steun te bundelen van diverse andere rebellenfacties, waaronder groepen die eerder als inactief werden beschouwd. "Het is niet één beweging", legt Van Hoorn uit. "Rebellen uit het zuiden en groepen die zich eerder hadden teruggetrokken, zijn nu weer actief."

In de nasleep van de machtsovername worden in verschillende steden gedetineerden vrijgelaten. HTS stelt dat alleen politieke gevangenen worden vrijgelaten, maar onafhankelijke verificatie ontbreekt. Ondertussen blijft de vraag of HTS zijn beloftes zal nakomen, waaronder het varen van een gematigde koers en het delen van de macht in een overgangsregering.

Complexe belangen en angst voor de toekomst

Syrië is een lappendeken van etnische en religieuze groepen, en niet iedereen reageert uitbundig op de machtswisseling. Vooral onder alawieten, de minderheid waartoe Assad behoort, is de angst groot. Ook christelijke inwoners van Aleppo hebben de stad verlaten uit vrees voor het islamistische verleden van HTS, dat ooit verbonden was aan al-Qaida.

HTS, dat begon als een jihadistische tak van al-Qaida, heeft zijn ideologie de afgelopen jaren aangepast. "Ze hebben afstand genomen van het jihadisme", vertelt Van Hoorn. Tegenwoordig profileert de groep zich als een nationalistische beweging. Toch blijven er zorgen over hun werkelijke intenties en de vraag of ze andere bevolkingsgroepen volledig zullen betrekken.

Strijd gaat door

Hoewel HTS nu de macht lijkt te hebben, zijn er nieuwe spanningen in het noorden, waar gevechten met Koerdische milities worden gemeld. Tegelijkertijd worden functionarissen van het oude regime systematisch aan de kant geschoven. "Alles wat met het oude regime te maken heeft, wordt nu weggewerkt", zegt Van Hoorn.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie