Buitenland
BNNVARA

Stopt Saudi-Arabië echt met onthoofden minderjarigen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stopt Saudi-Arabië echt met onthoofden minderjarigen?

Saudi-Arabië gaat stoppen met het onthoofden van minderjarigen. Met deze veranderingen lijkt Saudi-Arabië toenadering te zoeken tot het Westen en meer 'onze' kant op te bewegen. Maar: is dat echt zo? In De Nieuws BV zegt Youssef Rahman: "Het is nog maar de vraag of er écht mee wordt gestopt."

Video niet beschikbaar

"Het is natuurlijk een stap vooruit", zegt arabist en antropoloog Annemarie van Geel, "maar tegelijkertijd is het nog steeds heel problematisch gesteld in het land met de mensenrechten. Het is natuurlijk ook een feit dat er nog steeds zeer zware lijfstraffen uitgevoerd kunnen worden, ook onder deze nieuwe besluitvoering."

Een voorbeeld van een straf die nog uitgevoerd mag worden, is het afhakken van ledematen. Van Geel: "Daarnaast blijft de wetgeving waaronder bijvoorbeeld mensenrechtenverdedigers worden opgesloten, ook nog steeds bestaan."

Dus, deze stop voor onthoofding van minderjarigen is volgens Van Geel een stap vooruit, maar ze vraagt zich af hoe deze nieuwe wetgeving geïmplementeerd gaat worden.

Berecht onder vage wetgeving

Daarnaast is het volgens Youssef Rahman van Amnesty International maar de vraag of er daadwerkelijk wordt gestopt met het onthoofden of anderszins ter dood brengen van minderjarigen.

"Want", vertelt Rahman, "in dat koninklijk decreet waarin al dat soort zaken staan opgeschreven, daar is een uitzondering gemaakt voor terrorisme gerelateerde misdrijven. Heel veel van de tegenstanders van de koning en de kroonprins en de overheid in het algemeen die worden onder die vage wetgeving berecht. Dus dat is nog een groot probleem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Timing tegelijk met overlijden Abdullah al-Hamid

Bovendien is de timing van de nieuwe wetgeving opmerkelijk. De verandering is aangekondigd vrijwel tegelijkertijd met het overlijden van Abdullah al-Hamid.

Van Geel: "Hij was een van de belangrijkste voorvechters van de mensenrechten-scene in Saudi-Arabië. Hij zat al jarenlang gevangen voor zijn werk. Hij had medische klachten en kreeg daar niet de adequate behandeling voor. Hij raakte in een coma en is afgelopen week overleden."

Volgens Van Geel mag met de aankondiging van de nieuwe wetgeving zeker niet de dood van Al-Hamid onder het tapijt worden geschoven. Volgens Rahman, is dit iets wat Saudi-Arabië vaker doet: "Waar Saudi-Arabië heel goed in is, is zodra er iets gebeurt dat negatief kan uitwerken - zoals nu de dood van dokter Al-Hamid - dan brengen ze ook goed nieuws naar buiten."

Van Geel: "Het lijkt er wel op dat er een soort van rij is aan veranderingen die worden aangekondigd en dat daar een bepaalde timing en een bepaald ritme achter zit." Rahman vult aan: "Het is ook geen klein bureautje, het zijn hele grote afdelingen. Het zijn ook Westerse PR-bedrijven die daarachter zitten en dit allemaal bekokstoven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Progressief land dat meer naar Westen trekt

Kroonprins Mohammed Bin Salman wil volgens Van Geel twee dingen: "Hij wil én de goedkeuring van het Westen zien te regelen voor zichzelf en zijn bewind. Tegelijkertijd wil hij binnenslands de oppositie die er is en was zoveel mogelijk de mond snoeren, en daarmee zijn eigen positie steeds verder verstevigen en consolideren."

Het beeld van een progressief land dat steeds meer richting het Westen trekt, lijkt niet helemaal te stroken met de realiteit van Saudi-Arabië. Amnesty International bracht vorige week een rapport uit over de executies in Saudi-Arabië waaruit het tegendeel blijkt.

Rahman: "Vorig jaar, in 2019, was het recordaantal doodstraffen uitgevoerd in Saudi-Arabië." Waar het in 2018 ging om 148 doodstraffen steeg het aantal in 2019 naar 184.

Om het beeld van een progressief land op te houden naar het Westen, lijkt steeds moeilijker te worden, zegt Van Geel: "Eigenlijk zou je je bij elk positief bericht dat uit Saudi-Arabië komt moeten afvragen, wat is het addertje onder het gras? Wat gebeurt hier daadwerkelijk? Wat speelt er verder nog in het land?"

Geen onthoofdingen minderjarigen meer in Saudi-Arabië

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie