De honger naar zand begint gevaarlijk te worden
- Nieuws
- De honger naar zand begint gevaarlijk te worden
Als je op het strand ligt te bakken en je om je heen kijkt, zul je het niet verwachten: zand is een schaars goed aan het worden. Er dreigt een heus zandtekort, vertelt Matthieu de Schipper bij Bureau Buitenland. Er is niets ter wereld, behalve water, waarvan we zoveel gebruiken. De Schipper is kustonderzoeker aan de TU Delft en kijkt naar hoe we onze kust kunnen verstevigen. En dat alles zet een druk op het ecosysteem.
Video niet beschikbaar
"Wanneer je denkt aan het strand van Scheveningen of de Sahara komt waarschijnlijk niet direct het vermoeden bovendrijven dat het zand aan het opraken is. Maar dat is dus wel degelijk zo. Op dit moment halen we meer zand uit de rivieren dan de rivieren kunnen aanmaken” , concludeert De Schipper.
Belangrijkste oorzaak? “In de bouw wordt enorm veel zand gebruikt. Vooral uit landen als China en India neemt de vraag naar zand toe.” Die bouwsectoren zit niet te wachten op Saharazand. "Dat zand is niet hoekig genoeg, dat zand is rond en minder geschikt om mee te bouwen of voor de productie van computerchips."
Met de almaar toenemende vraag is zand een kostbare grondstof geworden waar landen een hoop geld voor neertellen. Zelfs voor een heel eiland aan zand. Er zijn inmiddels al vele stranden verdwenen en zelfs hele eilanden in de oceaan opgelost. Zo 'kocht' Singapore enkele onbewoonde eilanden van Indonesië voor landwinning. En er is zelfs een zandmaffia die de grondstof op illegale wijze mijnt.