Buitenland
VPRO

Een crimineel die zich voordoet als priester: 'Dit gebeurt in Polen vaker'

foto: Corpus Christi, Jan Komasa
  1. Nieuwschevron right
  2. Een crimineel die zich voordoet als priester: 'Dit gebeurt in Polen vaker'

Ontkerkelijking, vrouwenrechten en sterke polarisatie: de film Corpus Christi snijdt belangrijke thema’s uit de Poolse samenleving aan. Kunstenaar en Polen-kenner Marek van de Water vertelt in de filmzomer van Bureau Buitenland waarom de film de Polen zo aanspreekt.

Video niet beschikbaar

Neppriesters

In de hitfilm Corpus Christi (2019) van de Poolse filmmaker Jan Komasa doet een ontsnapte crimineel zich voor als priester. De film is gebaseerd op echte gebeurtenissen, vertelt Marek van de Watering, en de situatie is niet zo uniek als je misschien zou denken. "In Polen schijnt dit bijna elk jaar wel te gebeuren, dat mensen zich voordoen als priester. Dus dit verhaal komt niet uit het niets."

In een interview met de Los Angeles Times zegt filmmaker Komasa dat de katholieke kerk in Polen niet graag naar buiten treedt met de incidenten rond neppriesters. "Het laat zien dat iedereen priester kan zijn, tot op zekere hoogte natuurlijk. Daarom wordt erover gezwegen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luisterend oor

Achter het op het eerste gezicht grappige verhaal over de neppriester schuilt een wezenlijke boodschap, zegt Van de Watering. "Het is geen film tegen de kerk, er wordt ook geen oordeel geveld. Komasa wil laten zien dat we met elkaar moeten praten en vooral moeten blijven luisteren. Dat het daarbij niet heel veel uitmaakt wat voor achtergrond degene heeft die luistert."

Volgens Van de Watering is dat hoognodig, in het diep gepolariseerde Polen. "Ik zie dat mensen zich steeds meer van elkaar afsluiten. En hoewel deze jongen in de film doet alsof, is zijn luisterend oor echt. Over zoiets denk ik: kom maar op, we moeten alles proberen om in gesprek te blijven, want het alternatief is veel slechter."

Luister de hele aflevering terug: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie