Premier Britse Maagdeneilanden opgepakt voor drugshandel: Engeland wil bestuur over eilanden
- Nieuws
- Premier Britse Maagdeneilanden opgepakt voor drugshandel: Engeland wil bestuur over eilanden
Engeland wil de macht overnemen op de Britse Maagdeneilanden. Dit komt omdat voormalig president Andrew Fahie werd opgepakt voor drugshandel. Er heerst veel onrust op de eilanden. Correspondent Nina Jurna vertelt erover in het Radio 1 Journaal.
Onrust Maagdeneilanden, Engeland wil macht weer overnemen
Video niet beschikbaar
Arrestatie
Op de Britse Maagdeneilanden heerst een gevoel van bemoeienis als ze wordt gevraagd hoe ze het zouden vinden als de Britten weer de macht over nemen op de eilanden. Maar nadat de voormalige premier van de Britse Maagdeneilanden, Andrew Fahie is gearresteerd lijkt er weinig keus. De premier werd bij een politieactie in de Amerikaanse stad Miami gearresteerd. Ook de directeur van de havens van de eilandengroep in de Caribische Zee zit vast, melden de Amerikaanse autoriteiten.
Premier Fahie en havendirecteur Oleanvine Maynard werden op een vliegveld bij Miami aangehouden door agenten van de Amerikaanse drugspolitiedienst DEA. Ze zouden hebben geprobeerd om cocaïne te smokkelen en de opbrengsten ervan wit te wassen. De twee hadden op het vliegveld een afspraak met zogenaamde Mexicaanse drugscriminelen. Die zouden hun 700.000 dollar overhandigen voor hun hulp bij het smokkelen van coke van Colombia naar de VS via een haven op de Maagdeneilanden. In werkelijkheid liepen ze dus in de val.
Toekomst
Premier Fahie blijft ontkennen. Jurna vertelt in het Radio 1 Journaal over de corruptie op het eiland. "De Britten zelf deden een eigen onderzoek onder leiding van een Engelse rechter, waaruit een rapport ontstond waar o.a. corruptie uit bleek. Het eiland staat ook bekend als belastingparadijs. Geld uit de staatskas ging naar particulieren en er was sprake van vriendjespolitiek. De aanbeveling gaf aan dat Engeland moest overgaan op direct bestuur van de eilanden." Liz Truss, buitenlandminister van het Verenigd Koninkrijk noemt het extreem verontrustend. Zij zegt dat er écht ingegrepen moet worden.
Jurna vervolgt haar verhaal. "Het gekozen parlement zou dan worden opgeheven, maar er is behoorlijk fel gereageerd door politici en bewoners. Daardoor zijn er de afgelopen weken ook heftige rellen uitgebroken. Ze willen niet het gevoel hebben dat de eilanden weer een kolonie worden. Er is ook fel gereageerd door andere Caribische gebieden. Zoals Barbados die het Britse staatshoofd niet meer erkennen maar een republiek zijn geworden. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat die regel hoe hij nu zo stellig is bedacht door de Britten wordt geïmplementeerd."