Buitenland
NOS

Komt een nieuwe wet voor hulp bij zelfdoding door Brits Lagerhuis?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt een nieuwe wet voor hulp bij zelfdoding door Brits Lagerhuis?

Het wordt in het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste stemming in jaren genoemd. Vandaag spreekt het Britse Lagerhuis zich uit over de assisted dying bill. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, dan mogen ongeneeslijk zieke mensen die minder dan 6 maanden te leven hebben, geholpen worden bij het beëindigen van hun leven. Correspondent Fleur Launspach in Londen vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Tien jaar geleden

De Britse bevolking lijkt er allang klaar voor te zijn. Twee derde is voorstander van legalisering van hulp bij zelfdoding, zo blijkt al jaren uit opiniepeiling na opiniepeiling. Alleen de politiek lag tot nu toe dwars. "De laatste keer dat het Lagerhuis debatteerde over een vergelijkbare wet, was in 2015", vertelt Launspach. "Toen stemde een ruime meerderheid tegen."

Gaat dat nu veranderen? Na de zege van Labour bij de verkiezingen in juli zijn de politieke verhoudingen drastisch veranderd. Negen jaar geleden waren de Conservatieven nog in de meerderheid en daar kwam traditioneel het grootste verzet vandaan. Maar in het huidige Lagerhuis is hun rol een stuk kleiner.

Ongebruikelijke coalitie

"Het is een wet die de rol van de staat en de zorg als het gaat om leven en dood fundamenteel verandert", aldus Launspach. Het voorstel gaat veel minder ver dan de Nederlandse euthanasiewet, die bijvoorbeeld ook non-terminale patiënten de mogelijkheid biedt om een einde te maken aan hun leven.

Het debat verloopt niet volgens de klassieke partijlijnen. Premier Starmer is voorstander van een wetswijziging, maar anderen binnen de Labour-regering, zoals de ministers van Justitie en Volksgezondheid, hebben zich juist tegen het wetsvoorstel gekeerd.

Het verzet in het Verenigd Koninkrijk komt deels uit de traditionele hoek, zoals de kerken. "Maar de kritiek komt ook vanuit mensen die vinden dat de wet teveel druk op de zorg legt, aangezien daar al veel dingen misgaan, en het onuitvoerbaar kan worden."

Het wetsvoorstel leidt dan ook tot ongebruikelijke politieke coalities. De Conservatieve leider Kemi Badenoch, afkomstig van de uiterst rechterflank van haar partij, heeft de handen ineengeslagen met het uiterst linkse Labour-parlementslid Dianne Abbott. Samen verzetten ze zich tegen de wet. De voormalige Conservatieve oud-premier David Cameron, die in 2015 nog tegen een vergelijkbaar wetsvoorstel stemde, heeft zich nu voorstander verklaard.

Komt een nieuwe wet voor hulp bij zelfdoding door het Britse parlement

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie