Eerste transgender advocaat Pakistan: 'Overdag moest ik bedelen op straat'
- Nieuws
- Eerste transgender advocaat Pakistan: 'Overdag moest ik bedelen op straat'
Heel Pakistan had het erover: de 28-jarige Nisha Rao werd de eerste transgender advocaat van het land. Ze begon haar eigen advocatenkantoor en geeft transgender personen nu gratis juridische hulp. En dat in een land waar de meesten van hen al tijdens hun schooltijd door hun ouders uit schaamte op straat worden gezet.
Meteen luisteren: van bedelaar tot advocaat
Bedelen op straat
Ook Rao belandde op haar zestiende op straat. ''Ik liep weg van mijn ouders en vertrok stiekem naar Karachi'', vertelt ze vanuit haar tot advocatenkantoor verworden huiskamer. ''Hier bestond een transgender gemeenschap, daar wilde ik bij zijn. Thuis werd ik veel geslagen door mijn vader en mijn broer, ze accepteerden niet dat ik anders was.''
Ook in de grote stad stond Nisha Rao een lastige tijd te wachten. ''Ik had niks, dus overdag moest ik bedelen op straat en ’s avonds gaf ik les op een school om wat te verdienen.'' Maar na een succesvolle rechtenstudie werd Rao de eerste transgender advocaat van Pakistan. Dat maakte veel los in het land, en zelfs bij haar eigen vader die ze jaren eerder nog moest ontvluchten. ''Hij was zo trots dat hij moest huilen, toen ik hem zag sloeg hij een arm om mij heen'', vertelt Rao blij.
Steun transgenders
Inmiddels ondersteunt haar vader zelfs het advocatenkantoor, daardoor kan ze transgender personen in Karachi nu gratis juridisch ondersteunen. Want ondanks haar succesverhaal is dat in Pakistan nog heel hard nodig. Een cliënt van Nisha Rao vertelt aan correspondent Wilma van der Maten waarom ze als transgender persoon bij Rao moest aankloppen, je hoort het in haar reportage voor VPRO’s Bureau Buitenland.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.