Bedenkelijke transacties rond Canadees kernafval
- Nieuws
- Bedenkelijke transacties rond Canadees kernafval
Een Canadese kernafvalorganisatie is slachtoffer geworden van oplichting. Maar de vraag is in hoeverre het bedrijf zelf eigenlijk een zuiver geweten heeft. Journalist Tom Bijvoet vertelt het in Buitenland Uitgelicht.
VPRO BB uitgelicht 2106
Frauduleuze bankrekening
De Canadese Nuclear Waste Management Organization (NWMO) is beetgenomen door een cybercrimineel. Het bedrijf wilde geld overmaken aan de Saugeen. "Dat is een oorspronkelijke bevolkingsgroep, die noemen we hier First Nations", vertelt Bijvoet. De cybercrimineel deed zich voor als de leider van de Saugeen en vroeg het NWMO om het geld voortaan naar een andere bankrekening over te maken. "Pas toen de échte leider van de Saugeen zich afvroeg waar het geld bleef, werd duidelijk dat het geld was overgemaakt naar een frauduleuze bankrekening."
'Gulle gever'
De oplichting roept vragen op, maar dat doet de link tussen de NWMO en de rechtmatige ontvangers, de Saugeen, óók. Bijvoet legt uit dat de kernafvalorganisatie regelmatig geld geeft aan gemeenschapsprojecten van arme plattelandsgemeenschappen en First Nations groepen. "Zij hebben het vaak moeilijk, er is hoge werkloosheid, slechte medische voorzieningen." Extra geld is altijd welkom, zegt Bijvoet. "Het gaat dan om relatief simpele dingen, zoals een nieuwe brandweerwagen of subsidie om huisartsen aan te trekken."
Dat klinkt als liefdadigheid, maar dat hoeft niet zo te zijn. "Het is bekend dat de kernafvalorganisatie op zoek is naar een plek voor de permanente opslag van ruim 57.000 ton heel radioactief kernafval."
Twee locaties in afgelegen delen van de provincie Ontario zijn daarvoor geschikt. Het gaat om een project van zo’n 40 jaar, dat minstens 23 miljard dollar kost. "De opslag zal impact hebben op een flink geografisch gebied. Daarin liggen diverse gemeentes, dorpen en First Nations reservaten", legt Bijvoet uit. "En één van de locaties is gedeeltelijk op het land van de Saugeen. Dus om daar afspraken over te kunnen maken, lijkt het er sterk op dat de organisatie probeert om goodwill te kweken, zodat ze partijen zover kunnen krijgen dat dit miljardenproject kan worden gestart."
Meer weten?
Lees over de Saugeen
Bekijk een video-item van de Canadese publieke omroep CBC news / Radio Canada over de stad Teeswater die geld ontvangt van NWMO.
Lees meer over opslag van nucleair afval.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.