Vrees voor veel meer doden door storm Daniel in Libië
- Nieuws
- Vrees voor veel meer doden door storm Daniel in Libië
In Libië heeft de storm Daniel aan zeker 150 mensen het leven gekost, maar gevreesd wordt voor nog veel meer doden. Het lokale hoofd van de Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Libië heet, denkt dat het dodental zal oplopen tot zeker 250. De regering in het oosten van het land spreekt zelfs van een veelvoud daarvan.
Vrees voor veel meer doden door storm Daniel in Libië
"Exacte cijfers zijn niet bekend, omdat het zo recent is", zegt Midden-Oosten journalist Joost Scheffers in het NOS Radio 1 Journaal. "De schade is in ieder geval echt enorm. Op beelden is te zien hoe straten echt compleet vol staan met water. Er is op basis van satellietbeelden ook een oudere dam te zien, die stond geen enkele kans tegenover deze storm. Die is doorgebroken, waardoor de stad Derna, die in een vallei ligt, volledig onder water is komen te staan. De cijfers lopen uiteen, maar het Libische Rode Kruis spreekt voorlopig van 2000 doden."
Stormen
Libië maakt dit stormen niet vaak mee en werd daarom compleet overvallen door de storm. "Het is wel zo dat heel veel plekken aan de mediterrane zee, ook in de warmere regio's als het Midden-Oosten en landen zoals Libië vaker gewend zijn aan regen. Maar niet aan regen in september en zeker niet met zulke sterkte. Het land is simpelweg niet voorbereid op zulke hoeveelheden water. Er zijn geen drainagesystemen voor aangelegd. Het water blijft bij flinke regenbuien al staan in de straten."
Het Libische meteorologische instituut heeft wel een waarschuwing afgegeven voorafgaand aan de storm. "Doordat het niet in Libië gebeurt, dergelijke overstromingen of dergelijke stormachtig weer, zijn de mensen daar niet echt op voorbereid geweest en heeft de overheid wat mensen geëvacueerd, maar ze zijn eigenlijk gewoon compleet overrompeld. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel."
Twee regeringen
Libië is ook nog steeds een land in oorlog, zegt Scheffers. Het land heeft twee regeringen. "Daardoor hebben ze andere zaken aan hun hoofd, toekomstbestendig maken, hogere dammen aanleggen et cetera."
Doordat er geen centrale regering is, is er ook veel uiteenlopende informatie en geen centrale aanpak om mensen te evacueren of te redden uit overstroomde gebieden, zoals bij de stad Derna. "Die staat nu volledig onder water en die stad zit nog vol met mensen. Er is geen centraal gezag geweest om te zeggen: dit is een kwetsbare plek en we moeten deze mensen hier gauw weghalen."
RJN LIBIE
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.