Waarom Duitse boeren nu ook protesteren
- Nieuws
- Waarom Duitse boeren nu ook protesteren
Geïnspireerd door hun Nederlandse collega's gaan Duitse boeren vandaag de straat op om te protesteren. "Zij voelen zich buitengewoon ondergewaardeerd", zegt melkveehouder Ineke Borgman in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Borgman is Nederlands, maar woont en werkt al dertig jaar over de grens in Emden, waar ze een boerderij heeft. Er zijn verschillende redenen waarom Duitse boeren vandaag protesteren, legt ze uit. "Voor Nedersaksen is het bijvoorbeeld de nitraatwetgeving, het bemestingsniveau moet worden aangepast."
"Maar er is een algemeen gevoel bij boeren dat zij buitengewoon ondergewaardeerd worden. Zodra er een milieumaatschappelijk probleem is, voelt het alsof dat heel snel naar de boeren geschoven."
'Andere problemen dan in Nederland'
Het boerenprotest is mede een gevolg van de betogingen in Nederland. De initiatiefnemers voelden zich door beelden uit Den Haag geïnspireerd om ook de straat op te gaan. "Tienduizenden boeren zijn lid geworden van een Facebookgroep en dat heeft geleid tot deze demonstratie", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Bonn.
Aanleiding voor het protest is de, volgens boeren, opeenstapeling van nieuwe regels voor onder meer mestgebruik en dierenwelzijn. "Boeren zeggen dat ze al die maatregelen bij elkaar niet kunnen bijbenen", zegt Van de Hulsbeek. Vooral middelgrote en kleine bedrijven zouden onder de regeldruk bezwijken.
De uitstoot van stikstof speelt bij de Duitse boeren geen rol, zegt Van de Hulsbeek. "Het zijn echt andere problemen dan in Nederland. "
Minder streng
Tegelijkertijd is de regelgeving voor boeren in Duitsland heel anders. Borgman: "De regels zijn in principe minder streng. Dat komt omdat er meer ruimte is, minder veedichtheid en er is meer grond beschikbaar. In Nederland moet alles iedere vijf tot tien jaar helemaal anders, dat gaat in Duitsland wat meer geleidelijk."
"Desalniettemin", zegt Borgman. "Is het gros van de boeren hier een familiebedrijf. Maar wat boeren heel vervelend vinden is dat zij als een soort industriëlen worden gezien die alleen maar vuil lossen."