Noodsituatie Molukken: 'Het is een erbarmelijke situatie'
- Nieuws
- Noodsituatie Molukken: 'Het is een erbarmelijke situatie'
41 doden en ruim 170.000 mensen die dakloos zijn en in tentenkampen wonen. Na de zware aardbevingen op de Molukken van een maand geleden is er een noodsituatie ontstaan. De Molukse gemeenschap in Nederland maakt zich grote zorgen over het uitblijven van hulp en het gebrek aan aandacht in de Nederlandse media. Daarover vertellen drie Nederlandse Molukkers in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Erbarmelijke situatie
Huisarts Minggus Nanlohy is net terug van een van de kampen op Ambon. Hij bracht twee weken door op een medische hulppost. "Het is een erbarmelijke situatie", vertelt Nanlohy. "De mensen wonen daar opeengepakt in grondzeil als tenten die lekken aan alle kanten. De mensen hebben daar helemaal niets. In het dorp Waai is het volledig uitgestorven, want iedereen is de bergen ingevlucht."
Video niet beschikbaar
Nanlohy: "De sanitaire voorzieningen zijn heel slecht. Mensen wonen met meerdere gezinnen in een tent. Je moet je voorstellen, het is nu heel warm op Ambon, in zo'n tent is het zo'n 30 graden je ziet daar ouderen die bezweet voor zich uit zitten te staren."
Minggus Nanlohy houdt zijn hart vast voor wat deze omstandigheden op lange termijn kunnen veroorzaken. "Door de slechte hygiënische omstandigheden voorzie ik grote epidemieën op het gebied van maag- en darmklachten en hersenvliesontsteking. Hele kwetsbare mensen zitten opeengepakt. Het is vragen om problemen."
Schade in Waai, Molukken
Media aandacht
Giro 555 is voor de Molukken nog geen actie gestart. Een van de criteria om een actie te starten, is dat er veel media aandacht voor de ramp moet zijn. En laat die er nou net niet zijn. Het verbaast Denise Penninkhof heel erg.
Penninkhof: "We denken dat de informatie misschien wordt tegengehouden. Misschien ook vanuit Indonesië omdat vanuit daar geen hulpvraag is gedaan. Maar misschien dat het hier ook wel wat gevoelig ligt. Nederland met de Molukken en hun geschiedenis. Misschien is het oud zeer, maar dat zijn speculaties."
We denken dat de informatie misschien wordt tegengehouden.
Maar niet alleen de media, ook de Nederlandse regering kijkt volgens de Molukse gemeenschap niet om naar de Molukken terwijl de landen historisch gezien wel een gedeeld verleden hebben. Dat moeten we volgens Minggus Nanlohy niet vergeten.
Nanholy: "Het historisch perspectief wil ik wel nog benadrukken, zonder daar een hele politieke lading aan te geven. De Molukken zijn van historisch belang geweest voor Nederland en puur vanuit dat perspectief zou ik willen zeggen; Nederland, voel je moreel verantwoordelijk."
Hulp
De Molukse gemeenschap in Nederland roept iedereen op om actie te ondernemen en de Molukken te steunen. Wilt u zelf helpen? Op de Facebookpagina 'Hulp voor de Molukken' kunt u zien wat u kunt doen om een bijdrage te leveren.