Voor miljoenen Afghanen dreigt een herhaling van de geschiedenis
- Nieuws
- Voor miljoenen Afghanen dreigt een herhaling van de geschiedenis
Wat ga je doen als de geschiedenis zich lijkt te gaan herhalen? Het is een vraag die 38 miljoen Afghanen zich zelf steeds vaker stellen, nu bijna iedere buitenlandse militair vertrokken is. In een razend tempo maken de Taliban van die situatie gebruik om district na district in te nemen. Ze staan zelfs op het punt om de eerste provinciale hoofdstad in te nemen. ''Er leeft veel angst onder Afghanen, ook onder de diaspora'', vertelt Niloufar Rahim, voorzitter van de Nederlands-Afghaanse stichting Keihan, in Bureau Buitenland.
Voor miljoenen Afghanen dreigt een gruwelijk déjà-vu
Na ruim twintig jaar aanwezigheid zijn bijna alle Amerikaanse militairen vertrokken uit Afghanistan. Afgelopen week verlieten ze een van hun belangrijkste militaire basis, Bagram. Ook andere landen -waaronder Nederland- zijn inmiddels vertrokken. De Taliban maken van die afwezigheid graag gebruik. De afgelopen maanden namen ze tientallen districten in. Niloufar Rahim maakt zich grote zorgen over de huidige ontwikkelingen. ''Ik denk dat het doemscenario is dat de regering valt en de Taliban het volledig overnemen, en daarmee ook terugvallen op hun oude manier van regeren: met geen stem meer voor vrouwen en geen plek meer voor onderwijs. En dat ze het kleine beetje vooruitgang dat is geboekt in de afgelopen 20 jaar terugdraaien.''
Jongeren willen land verlaten
Bureau Buitenland sprak, met hulp van Cordaid, verschillende activisten in Afghanistan, die anoniem willen blijven. Ook zij maken zich zorgen over de toekomst van het land. ''De extremisten hebben al zoveel districten ingenomen dat het niet meer lang kan duren voor ze bij de grote steden zijn. Dat maakt het leven van arme mensen nog zwaarder. Jongeren gaan een manier zoeken om het land te verlaten om hun toekomst veilig te stellen.''
Omgeslagen sfeer
Niloufar Rahim bezoekt Afghanistan nog ieder jaar. Ze merkt hoe de sfeer in het land is omgeslagen de afgelopen jaren. ''Als je inderdaad nu vergelijkt met 2012, dan is dat een wereld van verschil. Toen was het een land met volop expats en bloei'', vertelt ze. ''Onder de jongeren was er hoop, dat is steeds meer afgenomen. Er is onveiligheid door steeds meer aanslagen, ellende en doden. Daardoor is ook de hoop vervallen.'' Ze weet echter niet zeker of ze snel terug gaat als het helemaal misloopt. “Ik zou heel graag volmondig ja willen zeggen, maar ik denk dat dat afhankelijk zal zijn van heel veel factoren. Ik zou het heel graag willen, want ik wil ons werk ook blijven doen. Het is belangrijk om duurzame ontwikkelingssamenwerking te blijven doen in Afghanistan, want dat is waar de basis ligt en waar Afghanistan op gebouwd zal worden.”
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.