Buitenland
VPRO

De Chinese Communistische Partij: handelspartner of bedreiging?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Chinese Communistische Partij: handelspartner of bedreiging?

Honderd jaar na de oprichting van de Chinese Communistische Partij is haar ledenbestand uitgegroeid tot meer dan negentig miljoen leden. Maar ook voor wie geen lid is (93 procent van de Chinese bevolking) klinkt er een grote belofte: de welvarendheid van China wordt zó groot dat het hele land ervan kan profiteren.

Hoe de Chinese Communistische Partij in honderd jaar naar de wereldtop klom

China machtiger

Het gaat om een sociaal contract tussen China en zijn inwoners, zegt Xiaoxue Martin, sinoloog en onderzoeker bij het Clingendael Instituut, in Bureau Buitenland. "Economische groei zorgt voor rust en stabiliteit. Op die manier blijven Chinese burgers tevreden en kan de partij aan de macht blijven, en daardoor ook buiten China machtiger worden."

Nu de partij kan rekenen op de loyaliteit van haar volk, is ze toe aan de volgende stap: ervoor zorgen dat de rest van de wereld haar machtige positie toelaat. Dat doet ze onder andere met de Nieuwe Zijderoute. "Daarmee lost China twee problemen op. De overcapaciteit in China zelf. En door de samenwerking krijgt China ook betere banden met deze landen en dus meer invloed."

Worsteling Westen

Tien jaar geleden zagen westerlingen China nog als een land om van te profiteren. Nu wordt het land vaker bestempeld als een bedreiging. ''Westerse landen zijn daar erg mee aan het worstelen. Je kán bijna niet meer zonder China. We profiteren erg van de Chinese markt'', vertelt Martin. ''Tegelijkertijd gaat China in tegen veel westerse waarden, waardoor het moeilijk wordt te verdedigen waarom je banden met China hebt.''

Op bepaalde vlakken is China inderdaad een bedreiging voor Nederland en andere Europese landen, zegt Martin. "Maar je moet oppassen dat je dit niet te ver doortrekt'', waarschuwt Martin. "Zo’n anti-Chinahouding heeft er ook toe geleid dat mensen steeds minder verschil maken tussen China en Chinezen zelf, die daardoor nare opmerkingen kunnen krijgen."

De Rode Draad

Meer weten over China’s ambities en onze toekomst? Luister dan naar de zesdelige China Podcast: De Rode Draad, gemaakt door Saar Slegers.

Gerelateerde podcast

De Rode Draad

De Rode Draad

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie