Buitenland
VPRO

Even op 'coolcation': inwoners van Delhi ontvluchten hittegolf

foto: EPA HARISH TYAGI
  1. Nieuwschevron right
  2. Even op 'coolcation': inwoners van Delhi ontvluchten hittegolf

De Indiase hoofdstad Delhi wordt overspoeld door een ongekende hittegolf. Weinig mensen hebben zin om nu door de stad te sjokken, dus velen ontvluchten de stad naar koelere plekken. Maar dat kan niet iedereen zich veroorloven, vertelt Zuid-Azië correspondent Lisa Dupuy in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Weg uit Dehli op coolcation

Video niet beschikbaar

'Al een week lang rond de 45 graden'

Voor degenen die nu in de hoofdstad verblijven, is het verstandig om rustig aan te doen. “Het is hier in Delhi al een week lang rond de 45 graden, en gisteren zelfs 48. In de verkeersdrukte, tussen de betonnen gebouwen en de uitlaatgassen van airconditioners is het soms niet uit te houden," vertelt Dupuy.

'Coolcation'

Inwoners van Delhi reageren verschillend op de extreme omstandigheden. "Je kunt je voorstellen dat mensen van alles doen om verkoeling te zoeken. Mensen uit de middenklasse of rijkere Indiërs gaan bijvoorbeeld op 'coolcation'; zij zoeken de koelte op in de Indiase bergen, maar ook in bijvoorbeeld Scandinavië."

Quote

De grote ongelijkheid wordt zichtbaar in de mate waarin men zich wel of niet in de hitte moet begeven

Lisa Dupuy

Zichtbare ongelijkheid

Maar niet iedereen kan zo’n coolcation betalen. “De stad zit vol arbeiders, vaak arbeidsmigranten uit andere delen van het land, die elke dag moeten doorwerken,” aldus de correspondent. “Vaak doen ze fysiek werk, zoals in de bouw, als straatverkoper, klusjesman of schoonmaakster. Deze mensen verdienen alleen als ze werken. Zij kunnen niet veel meer doen dan proberen genoeg water bij zich te hebben en hun hoofd te bedekken tegen de zon."

Dupuy concludeert: “De grote ongelijkheid wordt zichtbaar in de mate waarin men zich wel of niet in de hitte moet begeven".

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie