Zo timmeren onze buurlanden aan de koopkracht
- Nieuws
- Zo timmeren onze buurlanden aan de koopkracht
Terwijl Nederland zich opmaakt voor Prinsjesdag wordt ook in onze buurlanden hard getimmerd aan het repareren van de koopkracht. Bureau Buitenland zet uiteen wat omringende landen doen om de bevolking te ondersteunen.
Duitsland
De Duitse regering heeft 65 miljard euro beschikbaar gesteld om de bevolking te helpen met de hoge inflatie en energieprijzen, zo kondigde bondskanselier Schölz aan tijdens een persconferentie over het derde inflatie-steunpakket. "Zo komen we de winter door". Het grootste steunpakket tot nu toe. Belangrijkste speerpunten zijn een energietoeslag voor studenten en gepensioneerden, verhoging van kinderbijslag en huurtoeslag voor huishoudens, belastingverlaging voor bedrijven die veel energie verbruiken en een verlenging van de eerder ingevoerde regeling voor goedkoop openbaar vervoer.
Duitsers konden tijdelijk voor negen euro per maand onbeperkt met het openbaar vervoer reizen. De maatregel beperkte brandstofverbruik en was erg populair onder de bevolking. Schölz kondigde aan anderhalf miljard euro hiervoor vrij te maken.
België
Ook in België trekt de regering aan de noodrem. Inflatie in het land van onze zuiderburen is opgelopen tot bijna tien procent waar het bij ons twaalf procent is. Belangrijkste maatregel is het verlengen van het zogeheten 'sociaal tarief'. Een verlaagd energietarief dat in het leven van de Belgen was geroepen tijdens de coronacrisis. Mensen met een laag inkomen, onder de 23.680 euro per jaar, mogen gebruik maken van de regeling, in ieder geval tot en met maart volgend jaar.
Om ook de middenklasse door de energiecrisis te slepen heeft de regering aangekondigd middeninkomen gezinnen tegemoet te komen in hun gas- en elektriciteit kosten. Geld dat afkomstig is uit de enorme winsten van energieleveranciers, schrijft vice-premier Georges Gilkinet.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ook de btw-verlaging op elektriciteit en gas die sinds begin dit voorjaar is ingevoerd blijft tot na de winter van kracht. Als laatste blijft de accijnsverlaging op benzine en diesel bestaan, een maatregel die de Belgen en de gunstig wonende Nederlander zeventien en een halve cent per liter bespaart.
Naast deze directe maatregelen kijkt de Belgische regering ook wat het kan doen om energie te besparen. Zo is de regering van plan de straatverlichting en verlichting van monumenten en overheidsgebouwen tussen zeven uur 's avonds en zes uur 's ochtends uit te zetten. De Belgische bankensector heeft aangeboden om Belgen die hun hypotheek niet tijdig kunnen betalen uitstel op hun betaling te geven en sneller leningen te verstrekken aan Belgen die van plan zijn hun huis te isoleren of zonnepanelen te plaatsen.
Frankrijk
Bij de Fransen treffen we een maximumprijs op elektriciteit aan. Ook is de regering van plan om de stijging van de energieprijs te beperken tot maximaal vier procent per jaar, wat de regering kan doen omdat ze recent de grootste energieleverancier van Frankrijk, EDF, heeft opgekocht. Per één september geldt er een korting van 30 cent aan de pomp en ziet de overheid erop toe dat winkels en bedrijven zuinig omgaan met energie. Zo kan een winkel een boete krijgen als de airco aanstaat en tegelijkertijd de voordeur openstaat. Ook reclameborden mogen tussen één uur en zes uur 's nachts niet verlicht zijn.
Zweden
Noorderbuur Zweden pakt het allemaal net even anders aan dan de rest van Europa. De Zweedse overheid wil ook dat de inwoners en bedrijven gecompenseerd worden voor de stijgende energieprijzen, maar de rekening, die mag daar betaald worden door de netbeheerder. Netbeheerder Svenska Krafnät zou haar opbrengsten hiervoor moeten verdelen. Opmerkelijk is dat het energieaanbod in het zuiden van Zweden lager ligt dan in het noorden waardoor de prijzen hier een stuk hoger liggen. Het grootste deel van de compensatie is dan ook voor de inwoners in het zuiden bedoeld. Om de regeling in te laten gaan moet alleen nog wel even een wetswijziging worden doorgevoerd.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.