'Geen strategie' achter Westerse aanpak in Oekraïne én Gaza
- Nieuws
- 'Geen strategie' achter Westerse aanpak in Oekraïne én Gaza
We moeten in het Westen onder ogen zien dat de oorlogen in Gaza en Oekraïne met elkaar zijn verbonden, bepleit oud-diplomaat Robert Serry in Bureau Buitenland. Hij maakt zich zorgen dat er in het Westen een gebrek aan strategie is in beide oorlogen.
Video niet beschikbaar
Bliksemafleider voor Poetin
Het Israëlische leger lijkt zich nu toch echt lijkt klaar te maken voor een inval in Rafah, in het zuiden van Gaza, ondanks grote bezwaren van hun grootste bondgenoot de Verenigde Staten. En daarmee zijn de ogen van het Westen weer vooral gericht op het Midden-Oosten. "De perfecte bliksemafleider voor Poetin", zegt Serry. Beide gebieden kent hij goed: hij was in 1992 de eerste Nederlandse ambassadeur in Kyiv, en tussen 2007 en 2015 was hij VN-gezant voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.
Hij ziet nu dat de aandacht van het Westen voor die oorlog in het Midden-Oosten voor Poetin goed uitkomt. "Als je kijkt naar wat zich in deze zeer onzekere wereld afspeelt, dan zie ik geen aanleiding voor Poetin om aan te dringen op snelle beëindiging van de oorlog in Gaza."
Westerse steun
De Amerikaanse president Biden tekende gisteren voor een groot steunpakket met militaire steun voor zowel Oekraïne als Israël. Het is volgens Serry logisch dat die twee oorlogen aan elkaar verbonden worden. "In Oekraïne staat het Westen tegenover Rusland. In die andere oorlog is het Iran, een bondgenoot van Rusland, die samen met de proxies ook weer tegenover het Westen staat."
"Ook de oorlog in Gaza is een oorlog die regionale implicaties heeft. Het is laatst nog bijna uit de hand gelopen met de aanval van Iran op Israël." Bij die aanval werd duidelijk dat Israël veel had aan de luchtafweersystemen die mede door Westerse steun ter plekke was. "Daar is Zelensky jaloers op. En dat is terecht: zelfs in Kyiv is het niet meer zo vanzelfsprekend dat raketten uit de lucht geschoten worden."
Zelfs in Kyiv is het niet meer zo vanzelfsprekend dat raketten uit de lucht geschoten worden.
'As van het kwaad'
Rusland wordt militair gesteund door Iran, dat drones en raketten levert. De samenwerking tussen die twee landen levert de naam 'as van het kwaad' op. Waar de Amerikanen daarmee ook nog China bedoelen, ziet Serry dat anders. "Volgens mij zit China gewoon nog op het vinkentouw. Ik zie ook niet in waarom China een belang zou hebben om zich achter Rusland te scharen."
Serry benadrukt dat het belangrijk is dat het Westen inziet dat het tegenover die 'as van het kwaad' staat in beide oorlogen. "Ik maak me zorgen over de Westerse aanpak, er zit geen strategie achter. We zijn heel traag geweest. Maar ik blijf hopen dat ook Europa stap voor stap de eigen defensie-industrie op orde krijgt en effectiever hulp kan verlenen aan Oekraïne."
Het Westen tegen een ‘as van het kwaad’? & Hoe staat het met Macrons Europese dromen? - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.