Hoelang houdt Meloni het vol?
- Nieuws
- Hoelang houdt Meloni het vol?
In de winterserie Bureau Blunderland worden politieke flaters van het afgelopen jaar op een rij gezet. In aflevering vijf van onze serie: Italië. Daar bracht een blunder de voormalige regering van Mario Draghi ten val. Die leidde misschien wel tot het meest rechtse Italiaanse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Wat staat Italië, nu onder leiding van Giorgia Meloni, te wachten in 2023? ''Er is al dertig jaar lang politieke instabiliteit en niemand weet waar hij aan toe is,'' zegt oud-NOS-correspondent Italië Marc Leijendekker in Bureau Buitenland.
Bureau Blunderland #5: Italië
Te grote verschillen
Volgens Leijendekker is de Vijfsterrenbeweging verantwoordelijk voor dé grote Italiaanse politieke blunder van dit jaar. De Vijfsterrenbeweging van Giuseppe Conte heeft namelijk niet geprobeerd om tegenover het rechtse blok een links blok te stellen, zoals met de linkse Partito Democratico. ''De Vijfsterrenbeweging vond dat ze te veel verschilden, en het is juist die verdeeldheid die de weg voor Meloni vrij heeft gemaakt'', zegt de correspondent.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Een dolk in de rug
Italie heeft een roerige politieke geschiedenis. Afgelopen eeuw volgden vijftigtal Italiaanse kabinetten elkaar in hoog tempo op. Giorgia Meloni van Fratelli d’Italia nam afgelopen oktober het stokje over van Mario Draghi, die opstapte na een vertrouwenscrisis. Leijendekker: ''De populistische Vijfsterrenbeweging stak in de zomer een dolk in de rug van Draghi, door hun steun voor de regering in te trekken.'' De partij weigerde om deel te nemen aan een stemming over een miljardensteunpakket voor Italiaanse burgers om de pijn van de inflatie te verzachten. Dit heeft ze uiteindelijk de kop gekost.
Op drift geraakt
De harde rechts-nationalistische partij van Meloni kreeg bij de parlementsverkiezingen bijna 25 procent van de stemmen, tien jaar terug kon Fratelli d’Italia slechts 2 procent binnenhalen. Deze cijfers laten zien dat de Italiaanse kiezer op drift geraakt is. ''Er is al dertig jaar lang politieke instabiliteit en niemand weet waar hij aan toe is,” zegt Leijendekker. “Het gaat bij stemmen in Italië vooral om wensdenken, dat het dit keer beter gaat dan de vorige keer.'' De gemiddelde houdbaarheidsdatum van een Italiaanse regering is niet langer dan één jaar.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Pragmaticus
''Zelfs met Meloni in het zadel, die in haar partij de absolute baas is en oud-premiers en coalitiegenoten Salvini en Berlusconi onder de duim weet te houden, zeggen genoeg mensen: dit houdt geen half jaar stand,'' zegt Leijendekker. Zo blunderde Meloni afgelopen maand nog door maatregelen door te voeren waardoor winkeliers pinbetalingen onder de zestig euro mocht verbieden. ''Dat heeft ze echt onder druk van de EU moeten intrekken. Europa vond dat dat toch niet in de moderniseringsplannen van het Europees herstelplan paste.'' Die begroting heeft één belangrijk signaal gegeven: geen financiële strapatsen meer. Italië heeft Europa financieel en economisch nodig, en dat weet Meloni. “Zij blijft binnen de parameters die in Brussel zijn uitgezet. Ze is buitengewoon pragmatisch, maar er zijn grote vraagtekens te zetten bij haar opvattingen over media, internationale complotten en individuele rechten.”
Bureau Blunderland
Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb