Voor het eerst in Egypte een koptische christelijke rechter aan het hoofd van het hoogste gerechtsorgaan
- Nieuws
- Voor het eerst in Egypte een koptische christelijke rechter aan het hoofd van het hoogste gerechtsorgaan
President Sisi zelf heeft de 65-jarige rechter Boulos Fahmy aangewezen voor de positie. Vraag is of dat ook enige impact gaat hebben op de discriminatie waar ruim 5 miljoen christenen in Egypte mee te maken hebben.
Voor het eerst in Egypte een koptische christelijke rechter aan het hoofd van het hoogste gerechtsorgaan
Video niet beschikbaar
“Sisi heeft bewust gekozen om een christen op deze positie te plaatsen”, vertelt journalist Joost Scheffers vanuit Caïro in het NOS Radio 1 Journaal. Daarmee voldoet hij aan zijn belofte om zich meer in te zetten voor christenen in Egypte.
Discriminatie
Veel christenen in het land ervaren nu dagelijks discriminatie. Zo hebben ze meer moeite bij sollicitaties en wordt er op hun neergekeken. “Een moskee mag bijvoorbeeld altijd oproep doen tot gebed, maar als een kerk kerkklokken wil laten luiden dan is dat een compleet ander verhaal. Dat wordt vaak simpelweg verboden”, vertelt Scheffers.
Reacties
President Sisi had belooft om zich meer in te zetten voor de christenen en heeft dus nu voor het eerst een christelijke rechter op een zeer belangrijke positie gezet. De reacties vanuit de christelijke wereld zijn echter gemengd. “Het hoofd van het overheidsorgaan van mensenrechten noemt het een historisch moment en een grote stap in de richting van de burgerrechten van de christenen in Egypte.”
Aan de andere kant zijn er veel mensen sceptisch over de aanstelling van rechter Fahmy. Critici zeggen dat dit niet veel gaat veranderen. “De discriminatie die zij zeggen te ervaren als religieuze minderheid in dit land zal echt niet veranderen door de aanstelling van deze Boulas Fahmy. Zolang er alle sleutelposities in de overheid worden ingenomen door moslims, zal de situatie in Egypte niet veranderen.”
Verandering
Volgens Scheffers zal deze keuze er niet voor zorgen dat christenen meer gaan werken op overheidsposities. “Binnen de overheid zitten er verder nergens christenen op topposities. Dat maakt het voor jonge christenen weinig aantrekkelijk om een carrière binnen de overheid na te jagen.” Zij trekken dan liever de private sector in. “Zij zien dat ze als christen maar tot een bepaald niveau komen. Als ze carrière willen maken, dan kunnen ze beter voor de private sector kiezen. Binnen de overheid zitten ze gauw aan hun taks en zullen ze liever een moslim kiezen.”
RJN chr rechter egypte
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.