Noodhulp in Ethiopische regio Tigray komt moeilijk op gang
- Nieuws
- Noodhulp in Ethiopische regio Tigray komt moeilijk op gang
Het is bijna een maand geleden dat in Ethiopië een wapenstilstand tot stand kwam in de Tigray-regio. Zo'n staakt-het-vuren zou de noodhulp op gang moeten brengen, maar daar komt nog weinig van terecht.
Noodhulp komt moeizaam aan in Ethiopische regio Tigray
Video niet beschikbaar
“Hulporganisaties zeggen dat er maar 4% van de hulp die ze nodig hebben, aankomt’”, vertelt Afrika correspondent Elles van Gelder in het NOS Radio 1 Journaal. “Er was wel hoop dat er eindelijk, na anderhalf jaar lang oorlog, een humanitaire corridor met noodhulp op gang zou komen. Er zijn vrachtwagens naar binnen gegaan met noodhulp. Maar in plaats van de duizenden vrachtwagens die ze nodig hebben, gaat het om tientallen en hebben de miljoenen mensen die hulp nodig hebben in Tigray dat nog steeds niet gekregen.”
Toegang
Volgens Van Gelder is het verlenen van noodhulp aan de regio sinds het begin van het conflict in de regio een groot probleem. “Het blijft de vraag of er wel echt bereidwilligheid is van de Ethiopische regering om die hulp door te laten. Veel organisaties hebben gezegd dat het afsnijden van de regio wordt ingezet als wapen. Hulporganisaties hebben sinds het begin af aan al heel veel bureaucratische beslommeringen gehad waardoor ze geen hulp konden verlenen”, legt ze uit. “Aan de andere kant zegt de regering dat ze wel willen, maar dat het helemaal niet rustig is in het noorden van het land. De rebellen van de TPLF vechten nog in de Afar regio en daar ligt de belangrijkste toegangsweg de Tigray regio in.”
De rebellen zeggen op hun beurt dat ze wel moeten vechten. “Ze zeggen: we moeten dat doen om onze veiligheid te bewaren, maar ook dat kan de konvooien belemmeren.”
Weinig informatie
Het is onduidelijk hoe het gaat met de mensen in de regio. Er komt weinig informatie naar buiten, omdat de regio af is gesloten. “Het is een groot zwart gat, waar maar mondjesmaat informatie naar buiten komt.” Journalisten mogen niet naar binnen en communicatiemiddelen als telecommunicatie of internet is al een tijdje niet meer bruikbaar. “Het wordt doelbewust gesloten gehouden.”
Wat naar buiten komt, is vaak geen goed nieuws. “Soms schokkende cijfers, er was een onderzoek dat zegt dat 1900 kinderen onder de vijf jaar zijn gestorven het afgelopen jaar aan ondervoeding. Vanochtend kwam er nog bericht binnen uit het belangrijkste ziekenhuis uit de regio. Ze moeten mensen naar huis sturen, omdat er geen eten meer is voor de patiënten.”
Vredesbesprekingen
De wapenstilstand zou de vredesbesprekingen opgang moeten brengen, maar tot nu toe komt daar ook weinig van terecht. “Noodhulp was een voorwaarde voor de rebellen voor vrede, dat gebeurt nu dus niet. De regering heeft gezegd dat ze een nationaal dialoog willen hebben, maar daar zijn de rebellen van uitgesloten, want het zijn terroristen. Ondertussen wordt er nog steeds gevochten op sommige plekken. Het lijkt nog ver weg. Je kan een situatie krijgen dat de burgeroorlog weer op gaat laaien of dat de situatie zo blijft voor de miljoenen mensen in Tigray.”