Niemand bekommert zich om Palestijnse weeskinderen
- Nieuws
- Niemand bekommert zich om Palestijnse weeskinderen
[KRO-NCRV] Het weeshuis Jeel al Amal ligt op een van de meest politiek gevoelige stukjes grond op deze aarde, Oost Jeruzalem. Zowel de Israëlische als de Palestijnse autoriteiten bemoeien zich liever niet met hen. Daardoor vallen de Palestijnse weeskinderen die hier terechtkomen tussen wal en schip. Het weeshuis wordt volledig door giften en vrijwilligers onderhouden.
Verslaggever Jan Franke ging voor De Ochtend naar het Palestijnse dorp Jahali. Dat ligt vlakbij Ma’ale Adumim, een grote Joodse nederzetting ten oosten van Jeruzalem. De lucht van traangas is pas net weggetrokken uit het dorp. De afgelopen weken werd hier hevig geprotesteerd tegen de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.
Maar de 75 jonge mannelijke bewoners van het weeshuis hebben daarvan weinig meegekregen. Zij leren, eten en slapen onder het strakke regime Najiwa Sahhar, de dochter van de Grieks-Orthodoxe oprichters van Jeel al Amal. Om deze allerzwaksten in de maatschappij te beschermen, probeert zij hen ver van demonstraties en rellen te houden. ‘s Avonds gaan de deuren dicht.
Weeskinderen: het resultaat van een verboden relatie
Weeskinderen zijn een lastige kwestie in de Palestijnse maatschappij. Vaak zijn de bewoners van Jeel al Amal immers geen wees, maar het resultaat van een verboden, buitenechtelijke relatie. In de conservatieve Palestijnse maatschappij staan bastaardkinderen laag op de ladder. Ze worden in de meest onterende omstandigheden van straat gehaald en door de vrijwilligers en buurtgenoten verzorgd. Van sommigen is zelfs de naam niet bekend. De zorg wordt betaald met giften van kerkgenootschappen en private personen, want in dit deel van de Westelijke Jordaanoever oefenen noch Israël, noch de Palestijnse Autoriteit veel gezag uit.
Het hele leven van de jongens speelt zich af binnen de muren van Jeel al Amal, waar tevens een school gevestigd is. Ze kunnen er voetballen, televisiekijken en tuinieren. Zodra de middelbare school is afgerond, wordt er voor de beste leerlingen geld opgehaald, zodat sommigen van hen aan de universiteit kunnen leren.