Russische mond in de toekomst vol gouden tanden
- Nieuws
- Russische mond in de toekomst vol gouden tanden
Het Russische straatbeeld zou over een tijdje weleens kunnen worden gesierd door mensen met gouden of ijzeren tanden in een verder slecht of zelfs afwezig gebit, zoals dat in de Sovjettijd ook wel voor kwam. Rusland-deskundige Helga Salemon vertelt in Buitenland Uitgelicht waarom.
Buitenland Uitgelicht: Rusland met Helga Salemon
90 tot 100%
Het overgrote deel van het materiaal en de apparatuur waar Russische tandartsen gebruik van maken, wordt geïmporteerd. Volgens Salemon maar liefst 90 tot 100%. “Dat laatste gaat vooral om implantaten en kronen”, specificeert de Rusland-deskundige. Maar door de sancties wordt de import erg bemoeilijkt. “Vliegtuigen uit Europa en Amerika moeten nu bijvoorbeeld via Qatar. En de vrachtwagens uit Duitsland, waar veel materiaal vandaan komt, die kunnen door de oorlog natuurlijk niet meer door Oekraïne en Wit-Rusland.” Veel leveranciers hebben zich helemaal teruggetrokken van de markt. Er is dus maar beperkt materiaal en apparatuur beschikbaar en daar hangt dan ook een duur prijskaartje aan. “De tandartsen adviseren de mensen daarom nu alles te laten te doen, vóórdat ze geen fatsoenlijk werk meer kunnen leveren”, zegt Salemon.
Terugval
Het tandartsprobleem illustreert een veel groter probleem, namelijk dat de gehele Russische economie dreigt terug te vallen naar de Sovjettijd, vanwege gebrek aan onderdelen en apparatuur. “Zo is Rusland weer begonnen met het produceren van de Lada, maar dan wel zonder airbag, hedendaags remsysteem, om over de CO2- uitstoot nog maar niet te spreken”, vertelt Salemon. “Ook de oude Toepolev vliegtuigfabriek is weer uit de mottenballen, terwijl de Toepolev en Iljoesjin vliegtuigen tot de vliegtuigen behoren die het meest neerstortten.”
Het Kremlin houdt vooralsnog vast aan de mantra ‘We gaan alles doen en we gaan het beter doen’, maar de tandartsen zijn daar heel erg sceptisch over. Ook de Chinezen proberen in het gat te springen, zegt Salemon. Maar apparatuur van de Chinese markt zien de tandartsen volgens de deskundige ook niet zitten. Niet alleen om de Westerse prijzen die ze vragen. Ze verwachten ook dat de productkwaliteit inferieur is.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Bekijk uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een video-fragment over de Tupolev.
Lees het artikel ‘The return of banditry’: Russian car industry buckles under sanctions. Van The Guardian.
Bekijk de video How is Russia's economy performing under Western sanctions? | Inside Story
Lees het artikel Strangling the Bear? The Sanctions on Russia after Four Months van Center for Strategic & International Studies, geschreven door Gerard DiPippo, Senior Fellow, Economics Program.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.