Buitenland
VPRO

'Oorlog Oekraïne dit jaar in beslissende fase, maar dat beseft de EU nog nauwelijks'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oorlog Oekraïne dit jaar in beslissende fase, maar dat beseft de EU nog nauwelijks'

In Washington en in Brussel wordt flink nagedacht over wéér nieuwe sancties tegen Rusland, na de dood van Alexei Navalny. Dit weekend is het twee jaar sinds Poetins invasie in Oekraïne, en in de afgelopen jaren kon Moskou rekenen op steeds zwaardere sanctiepakketten uit Europa. Toch groeit de Russische economie gewoon, komend jaar zelfs met 2,6 procent is de verwachting. Hebben sancties nog wel zin? Bureau Buitenland vraagt het aan Rusland-kenner Hubert Smeets.

Video niet beschikbaar

Sancties niet effectief

"De meeste sancties die door het westen zijn afgekondigd raken de Russische economie maar ten dele", stelt Smeets. "Maar belangrijker nog is dat die sancties vaak niet effectief worden toegepast. Het schort aan de uitvoering."

Smeets geeft als voorbeeld een recente reportage van Nieuwsuur, over de export van technologische goederen, waarin de douanebeambte verbaasd was dat de spullen in Moskou achterbleven en niet door werden vervoerd naar Kazachstan, zoals aangegeven. "Op papier zijn we dus streng, maar in de praktijk is Nederland toch de handelsnatie die het al vier eeuwen is en gaat de handel altijd door."

Beslissende fase

Volgens Hubert Smeets is het belangrijkste punt nu de discussie over de Russische staatstegoeden, waarop beslag is gelegd. Dat gaat om zo’n 300 miljard euro, waarvan zo’n 211 miljard zich in Europa bevindt. "Dat is geen klein bedrag en de vraag is nu: wat doen we daarmee? Laten we dat op de rekening liggen en rente verzamelen, of gaan we het echt afpakken en bijvoorbeeld gebruiken om Oekraïne te steunen?"

Die discussie speelt al enige tijd. Waarom wordt dat enorme bedrag niet ten behoeve van Oekraïne ingezet? Zeker nu financiële steun uit de VS onzeker is? Smeets: "Met name in Europa aarzelt men hier nog steeds over, omdat men bang is dat er een precedentwerking vanuit gaat. Men vreest voor het investeringsklimaat in Europa. Dat landen huiverig worden om hier zaken te doen, als staatstegoeden geconfisqueerd kunnen worden. Maar er is nog een minder verheven reden, namelijk dat men ook hier in Europa nog steeds denkt dat we Rusland niet helemaal van ons moeten vervreemden. Het besef dat de oorlog in Oekraïne dit jaar in een beslissende fase komt, en dat de uitkomst daarvan ook beslissend kan zijn voor de toekomst van de Europese Unie zelf, ik heb het gevoel dat dit besef in Brussel niet breed leeft."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie