Buitenland
NOS

Wat viel op aan de acceptance speech van Tim Walz?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat viel op aan de acceptance speech van Tim Walz?

Tim Walz heeft de nominatie als vicepresidentskandidaat voor de Democraten aanvaard. Hij is bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen de running mate van Kamala Harris. Correspondent Ryan Hermelijn praat ons bij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Het thema van vanavond was fight for our freedoms en dat zelfverklaarde gevecht voor vrijheid was ook de rode draad in de toespraken", vertelt Hermelijn in de uitzending. "Het ging over stemrecht, over de rechten van minderheden en het recht op abortus. Maar het grootste deel van het publiek kwam vooral om Tim Walz te horen spreken, de gouverneur uit Minnesota die tot voor kort onbekend was.

Partijprominenten

"Het is de eer van mijn leven om uw nominatie voor vicepresident van de Verenigde Staten te accepteren", zei Walz. Ook bedankte hij president Biden en kandidaat Harris. Walz zei samen met Harris te willen strijden voor de vrijheid om "een beter leven voor jezelf en de mensen van wie je houdt te creëren".

Voordat Walz aan het woord kwam, waren er opnieuw veel Democratische partijprominenten die een toespraak gaven. Zo kwam oud-president Bill Clinton op het podium. Zijn speech zat vol sneren aan het adres van de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Ook talkshowhost Oprah Winfrey liet zich zien.

Dad next door

"Als je naar de reacties in het publiek kijkt, deed hij het overtuigend bij zijn debuut. Hij liet meteen zien waarom Kamala Harris hem had uitgekozen als running mate. We zagen een soort dad next door uit het Middenwesten", zegt Hermelijn. Walz moet als running mate vooral de witte arbeidersklasse aanspreken in de cruciale staten die nog beide kanten op kunnen. Zijn eigen staat, Minnesota, is geen swingstate, maar naburige staten als Wisconsin wel.

"Hij hamerde op familiewaarden, maar haalde ook flink uit naar Donald Trump. 'Met Trump in het Witte Huis wordt het duurder voor de middenklasse en komt er een compleet verbod op abortus', zei Walz."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie