Hoe werden vrouwenrechten in Afghanistan dit jaar verder ingeperkt?
- Nieuws
- Hoe werden vrouwenrechten in Afghanistan dit jaar verder ingeperkt?
In Afghanistan mogen vrouwen sinds dit jaar niet meer in het openbaar spreken of zingen. Ook is het nu verboden om een opleiding tot verpleegkundige of verloskundige te volgen. Anne Kwakkenbos, genderexpert bij hulporganisatie Cordaid, vertelt in Nieuws en Co hoe vrouwenrechten in Afghanistan in 2024 verder werden ingeperkt.
Video niet beschikbaar
In 2024 werden de rechten van vrouwen in Afghanistan verder ingeperkt. "Het is verschrikkelijk geweest. Je ziet dat er dit jaar een stapje bovenop wordt gedaan", vertelt Kwakkenbos.
Waarom opleidingen verbieden?
Waarom de Taliban vrouwen verboden heeft een opleiding tot verpleegkundige of verloskundige te volgen, is niet helemaal duidelijk. Kwakkenbos: "Wij snappen deze regel ook niet goed, en sterker nog, wij weten ook dat deze regel binnen een heel groot deel van de Taliban niet begrepen wordt". Dit komt omdat er binnen de Taliban één iemand de macht heeft. "Dat is de emir en die zit in Kandahar. Hij geeft dit soort decreten uit", zegt Kwakkenbos.
Een groot deel van de top van de Taliban is het hier niet mee eens, vertelt Kwakkenbos: "Zij willen het tegenhouden, maar dat kan niet." Kwakkenbos stelt dat er in Afghanistan in feite een dictator aan de macht is, in een land met veel ministers. "We gaan in de toekomst zien hoe dit gaat uitwerken."
Verzet
Sommige decreten van de emir worden opgevolgd, maar andere ook niet, vertelt Kwakkenbos. Dat komt omdat er verzet is, er wordt onderhandeld en gelobbyd. Een andere reden is omdat veel decreten lokaal wel of niet worden ingezet: "In Herat wordt iets voorgeschreven wat in Daikondi niet gebeurt", zegt Kwakkenbos.
Over verzet vertelt Kwakkenbos het volgende: "Het is een agressief regime, verzet op straat is heel moeilijk. Er is veel meer verzet binnen de gemeenschappen. Er wordt veel onderhandeld op lokaal niveau, heel veel gebeurt binnenskamers." Kwakkenbos vertelt dat de vrouwenrechten niet worden ingeperkt vanuit een Afghaanse gedachte, maar vanuit de Taliban: "Vanuit de Taliban moeten vrouwen vooral thuisblijven, voor de kinderen zorgen en voor de rest niet al te veel inbrengen." Maar, als je naar het grotere plaatje kijkt, vertelt Kwakkenbos, wil de Taliban graag groeien. En dat druist tegen elkaar in: "Daar zit frictie", stelt ze.