Buitenland
NOS

Wat kan de internationale gemeenschap doen voor vrouwenrechten in Afghanistan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan de internationale gemeenschap doen voor vrouwenrechten in Afghanistan?

Vrouwen mogen niet meer naar de universiteit in Afghanistan, zo werd deze week bekend. Sindsdien zijn er protesten en tonen Afghaanse mannen zich solidair. Zeker tien mannelijke docenten hebben ontslag genomen en mannelijke studenten weigeren examens te maken. Kunnen buurlanden en de internationale gemeenschap wat betekenen voor vrouwenrechten in Afghanistan?

Afghaanse vrouwen mogen niet meer naar de universiteit

Video niet beschikbaar

Shirin Musa, voorvrouw van stichting Femmes for Freedom, is niet verrast door de beslissing van de Taliban. "Na de val van Kabul en de overname van Afghanistan door de Taliban mochten vrouwen al meteen niet meer naar het middelbaar onderwijs", zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen. "Op het moment dat je vrouwen niet meer toestaat om naar het middelbaar onderwijs te gaan, was het ook te verwachten dat er een verbod zou komen voor universitair onderwijs."

Internationale gemeenschap

"Het is een zwarte dag voor Afghanistan, voor de toekomst van het land. Zo nu en dan voel ik me hopeloos. Maar we mogen de hoop nooit opgeven. De internationale gemeenschap kijkt mee", vertelt Musa. "De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd: 'Dit kunnen we echt niet accepteren.'" De Verenigde Staten heeft dan ook de beslissing veroordeeld. "Ze hebben ook gezegd dat er maatregelen genomen moeten worden. Maar dat is niet voldoende."

Musa hoopt dat landen die goede contacten hebben met Afghanistan het gesprek aangaan met de Taliban. "Dit is echt niet in iemands belang. Niet in het belang van Afghanistan zelf, niet van de regio." Het is ook niet in het belang van Nederland, zegt ze. "Wij kunnen ook met nog meer vluchtelingen te maken krijgen, omdat vrouwen zeggen: 'Het is hier zo uitzichtloos, we mogen niet meer bestaan. Het laatste wat wij nog hoopten, is ook van ons afgenomen.'"

Lijden

Waarom mogen vrouwen eigenlijk niet naar school van de Taliban? "Ze hebben gezegd dat het niet mag van het geloof", vertelt Musa. "En een intense vrouwenhaat." Musa is bang dat het nieuws dit snel zal vergeten. "Morgen is er weer een andere waan van de dag en worden Afghaanse vrouwen weer vergeten. Het doet echt heel veel zeer dat het lijden van het Afghaanse volk, van iedereen, zo normaal is geworden, want we hadden dit zien aankomen."

Musa zelf heeft ook nog familie wonen in Afghanistan. Ze hoort van hen dat mensen wanhopig zijn. "Er zijn ook familieleden naar Pakistan gevlucht. De situatie daar en overal is schrijnend", zegt ze. "De inclusieve regering die de Taliban beloofde, is er gewoon niet gekomen."

Protesten

Sinds de aankondiging zijn er een aantal protesten in het land geweest. "Elk beetje protest is hoopvol, maar het is nog niet zo dat het massaal. De Taliban zijn er ook niet zo van onder de indruk dat docenten ontslag hebben genomen, of dat mannelijke studenten geen examen maken. De solidariteit is echt goed, maar het is nog niet zo massaal en wijdverspreid."

Ieders belang

"Het wachten is op de internationale gemeenschap. Het moet niet bij een veroordeling blijven, maar dat er gesprekken worden aangegaan en ze worden aangezet om toch vrouwen rechten te geven. Uiteindelijk is het in ieders belang."

Pakistan en Qatar hebben goede contacten met de Taliban. In beide landen is er een kantoor van. Ook deze twee landen hebben er belang bij als de Taliban vrouwen meer rechten geeft, zegt Musa. "Het belang van Pakistan kan zijn dat het stabiliteit in Afghanistan brengt. Het brengt ook vooruitgang in Afghanistan. Een Afghanistan waar het goed gaat, is ook in het belang van het buurland. Helaas heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse zaken tot nu toe alleen maar gezegd dat hij teleur is gesteld en dat de banden onderhouden moeten worden. Het is belangrijk dat ook andere landen zich hierover uiten en erover in gesprek gaan."

Turkije en Saudi-Arabiƫ hebben hun zorgen geuit over de ontwikkeling. "Dit is echt een bizarre interpretatie van de islam, maar dat geldt ook voor heel veel andere maatregelen die de Taliban tot nu toe heeft genomen en met het volk omgaat."

OOG vrouwen afghanistan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie