Buitenland
NOS

Op de Democratische conventie zijn 'TikTokkers en YouTubers uitgenodigd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op de Democratische conventie zijn 'TikTokkers en YouTubers uitgenodigd'

In de Amerikaanse stad Chicago begint vandaag de Democratische Partijconventie, waar Kamala Harris en haar running mate Tim Walz hun nominatie accepteren. Tot een kleine maand geleden was zittend president Joe Biden nog de kandidaat, maar hij besloot onder druk van partijgenoten zijn kandidatuur toch op te geven. Met Harris en Walz staat de strijd met de Republikeinse kandidaat Trump in een ander daglicht.

Video niet beschikbaar

"Toen Biden nog kandidaat was, verliep de weg naar deze conventie uiterst pijnlijk en chaotisch", vertelt correspondent Ryan Hermelijn vanuit Chicago. "Maar nu is de stemming volledig omgedraaid. Uit peilingen blijkt dat die grote wisseltruc bij veel kiezers in de smaak valt."

Harris opnieuw voorstellen

"De Democraten willen eenheid uitstralen en ze willen Kamala Harris opnieuw voorstellen aan de Amerikaanse kiezer. Want als vicepresident stond zei altijd in de schaduw van de president, dus veel mensen hebben geen idee wie ze is en waar ze voor staat. Dus de conventie is ook een kans om haar in de schijnwerpers te zetten."

"Inhoudelijk wil team Harris/Walz de Democraten neerzetten als de partij waar de toekomst van Amerika in de beste handen is. Ze zullen ook de Republikeinen afschilderen als de partij die je vrijheden wil afpakken. De klok wil terugzetten", zegt Hermelijn.

Nieuwe digitale strategie

"We're nog going back, het officieuze motto van Harris zullen we vaak te horen krijgen. En wat goed bij die boodschap hoort is een compleet nieuwe digitale strategie. Ze hebben ruim 200 TikTokkers, YouTubers en andere content creators uitgenodigd, die naast de traditionele media op hun eigen wijze verslag gaan doen van deze conventie."

"Dat doen ze om de jonge kiezers te bereiken die het gewone politieke nieuws niet zo goed volgen en het daarom nog regelmatig laten afweten bij de stembus", aldus Hermelijn.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie